«
»
FacebookGoogle+

Крум Зарков: Ще атакуваме Закона за личните данни в Конституционния съд

Крум Зарков: Ще атакуваме Закона за личните данни в Конституционния съд
„Корнелия Нинова обеща на Асоциацията на европейските журналисти, че ще атакуваме Закона за личните данни в КС и този ангажимент ще бъде изпълнен. Започваме работа по конституционна жалба“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на БНТ. Според него управляващите са изпразнили от съдържание институцията парламент.

„Миналата седмица стана ясно, че в парламента има четири партии, които се чувстват добре в него, и една – БСП, която смята, че той не работи правилно. Не можем да си позволим повече да се правим, че не виждаме нерадостната роля, която е отредена на този парламент от това управление – да прави шум, докато някой друг решава нещо“, допълни той.


Зарков обясни, че близо 26 часа в правна комисия и в пленарна зала депутатите от левицата са се опитвали да защитят предложенията си и да предпазят преференцията, като начин за гласуване.

„Проблемът с избирателните списъци е сложен, не толкова, защото се гласува от името на починали хора, а защото системата на ГРАО не може да засича онези близо 2 млн. българи, които са избрали да живеят в чужбина, без да са заличат адресите си тук“, подчерта народният представител. Той обясни, че между данните на ГРАО и данните на НСИ има разлика от 1.5 млн. души. „По данните на ГРАО се правят избирателните списъци. Създава се резерв от имена в тези списъци, който може да бъде използван за манипулация. Предложихме създаване на публичен регистър на избирателите, който с времето да стане база на избирателните списъци, но който би позволил и последваща проверка онлайн, така че нашите сънародници от Мелбърн, например, да проверят дали някой не е гласувал от тяхно име в Търговище“, каза още Зарков.

По повод машинното гласуване той подчерта, че БСП настоява за изпълнението на закона. „През 2014 година беше съставен график, който през 2019 трябваше да бъде изпълнен. 5 години нищо не е направено и сега ни казват – ще видим след още 2. Този парламент се прочу и с факта, че всяка седмица променя различни срокове или законодателства със задна дата. Всичко вече е „след малко“ и нищо не е сигурно“, каза Зарков.

Крум Зарков уточни, че според закона, ЦИК е избрана за 5 години и те изтичат през март месец. „ЦИК се назначава по партийни квоти и хората там имат една единствена задача – да следят изпълнението на Изборния кодекс. Не разбирам този абсурден дебат – два месеца парламентът се занимава с това- да изпълни или не закона. Това трябваше да започне още през декември“, категоричен е той.

„Когато не ходим на работа, не взимаме заплати. По правилник ще бъдем санкционирани“, допълни народният представител.

Той подчерта, че българското общество е изправено пред много проблеми – колапс в здравеопазването, малкият и среден бизнес е натискан всекидневно от променящи се правила, парламентът сам се направи за посмешище.

„За нас дневният ред е съвсем различен“, каза още той и заяви, че ПГ на „БСП за България“ няма да се върне в парламента. По повод интеграцията на Македония към евроатлантическите структури, Зарков посочи, че левицата е заявила подкрепа и е гласувала в комисия. „Въпросът беше консенсусен и нашето присъствие или отсъствие от зала няма значение“, каза още Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!