«
»
FacebookGoogle+

КУЛТУРА: Лъчезар Еленков представи свои стихове в Москва

КУЛТУРА: Лъчезар Еленков представи свои стихове в Москва


Лъчезар Еленков в словото си подчерта, че между българския и руския народ има изконни исторически връзки!
Литературна вечер, посветена на поети дипломати, се състоя на 30 март в Дипломатическата академия към МВнР на РФ, която някак си медиите у дома нe отразиха !

Прозвучаха стихове на руските класици Ф. Тютчев, А. Грибоедов, А. Пушкин, както и на съвременни автори – представители на дипломатическия корпус в Москва, на МВнР на РФ и др. С приветствено слово към гостите се обърна ректорът на Дипломатическата академията Евгений Бажанов.

 

От българска страна участие взеха посланикът Бойко Коцев и поетът Лъчезар Еленков, който в периода 1988-1991 г. е бил пълномощен министър в качеството му на директор на Българския културен институт в Москва. Лъчезар Еленков рецитира стихотворенията си на български и на руски език.Булпресс москва Бойко Коцев

Той изпълни „Александър Пушкин“, „Духовна вселена“ и „Новогодишен реквием“ в памет на писателя Валентин Распутин и Героя на Русия летеца Олег Пешков, загинал в Сирия. Българският поет подари на ректора на академията юбилейното издание на Вапцаровия вестник „Моята вяра“, посветено на 130-годишнина от рождението на гениалния руски поет Сергей Есенин. Той предаде книгата си „Гранитово.Булпресс москва

Поема“ с автограф на министъра на МИД на РФ Сергей Лавров, която е отличена с наградата на списание „Млада гвардия“ през 1984 г. и е преведена на руски, английски, френски, испански и турски език. Лъчезар Еленков разказа и за своето приятелство с поета Андрей Вознесенски, с когото започват пътя си в литературата от едно литературно четене през 1955 г. в Московския литературен институт, когато нашият поет е бил студент в Московския нефтен институт.

В словото си той сподели с аудиторията за своето общуване с богатата духовност на Русия и подчерта изконните исторически връзки между двата братски славянски народа – българския и руския.

Лъчезар Еленков бе изслушан с голям интерес и изпратен с бурни аплодисменти от участниците във вечерта.
Тази негова писателска и гражданска проява бе осъществена благодарение на подкрепата на фондация „Устойчиво развитие за България“.

Тържествената поетична вечер продължи повече от два часа. От Москва, Русия за „Медиа Мост България“ и „Булпресс“ предаде Борис Анзов!

По текста работи: Стефан Пройнов

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *