«
»
FacebookGoogle+

Литва отхвърли идеята за промяна в статута на Калининград

Литва отхвърли идеята за промяна в статута на Калининград
Вилнюс няма да преразглежда въпроса за статута на Калининград след изказването на депутата Линас Балсис за връщането ѝ в Европа, съобщи в понеделник (30 януари) агенция BNS, като цитира прессекретаря на министъра на външните работи Раса Якилайтене.

Лавров обясни защо „Искандерите“ са прехвърлени в Калининград
„Литва няма териториални претенции към нито един от съседите си“, подчерта Якилайтене, цитирана от РИА „Новости“.

По-рано членът на литовската партия „Зелените на Литва“ Линас Балсис заяви по време на конференцията „Светът през 2017 г. Поглед от Вилнюс“, че Евросъюзът трябва да обсъди въпроса за „връщането“ на Калининград в Европа, тъй като следвоенните граници са загубили правна сила.


Според него Русия е загубила права върху Калининград след присъединяването на Крим и сега статутът за държавната принадлежност на тези земи от бивша Източна Прусия подлежи на обсъждане на международно равнище.

Якилайтене посочи, че Калининградска област е част от Русия, но „Литва и занапред ще бъде против едностранната промяна на границите и няма да признае окупацията и анексирането на Крим от Русия“.

Тя припомни, че през 1997 г. Литва и Русия подписаха двустранно споразумение за държавните граници, ратифицирано и от двете страни. „В момента успешно приключва работата по демаркацията на държавната граница между Литва и Русия“, добави Якилайтене.

Преминаването на Калининград (до 1946 г. – Кьонигсбер) и още няколко територии на бившата Източна Прусия под юрисдикцията на СССР е одобрено от съюзниците на Потсдамската конференция. Окончателният статут на региона е установен със закона на Съюзния контролен съвет в Германия „За ликвидиране на Пруската държава“ от 25 февруари 1947 година.
Източник: bg.rbth.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!