«
»
FacebookGoogle+

Марио Томов Трайков: Дерзай народе Бог е с нас!

Марио Томов Трайков: Дерзай народе Бог е с нас!

Марио Томов Трайков един урок по родолюбие !
Една история напоена с кръв и гордост, една история изпълнен с чест за един род и един народ, за едно знаме напоено с кръв, едно знаме с надпис „Дерзай народе Бог е с нас!“ Днес ще Ви разкажем една история за родолюбие !знамето на Апостол Войвода Марио Томов Трайков

Дядото на Марио Томов Трайков се е казвал Тома Дураков от Енидже, бил е четник от четата на Апостол войвода, четник и десятник, командир на десет четници и той е доброволец в Балканската и Междусъюзническата война. Убит 11 дни преди края на войната.
Тома Дураков не се е женил, отдал е живота си за освобождението на Македония !

Геройски загинал на брега на река Вардар при село Моин, убит от сърбите за свободата на Македония! Малко предистория на една светиня и на едно знаме ! След убийството на Апостол войвода, който е бил отровен от гръкомани, дядото на Марио Томов Трайков заедно със своите четници Тома Дураков запалват цялото село Крушари и избиват цялото население и животни като така отмъщават за Войводата !

Справка в Музеят на Благоевград удостоверява кой е Тома Дураков от Енидже!Марио Томов Трайков

След убийството на Апостол войвода Тома Дураков дава знамето на бабата на Марио Томов Трайков.
Сестрата на Тома Дураков през 1924 година идва в България вдовица с малолетните си деца – Славка, Иван и Тома, пренасяйки знамето на Апостол войвода.
Сестрата на Тома Дураков  с риск за животът си пренася знамето в България увито на кръста и скрито под поясът и така тя спасява светинята на четата на Апостол войвода и знамето символ на Илинденско-преображенското въстание – 1903 година с надпис ”Свобода или Смърт” и „Дерзай народе Бог е с нас”!Апостол_войвода Марио Томов Трайков

Напоено с кръвта на поборниците се озовава в България съхранено от чичото на Марио Томов Трайков Иван Трайков и по-късно дарено на НВИМ! Бабата на Марио Томов Трайков е била член на БКП до смъртта си през 1959 година ! Нейният син Тома Трайков и племенник на Тома Дураков също има интересна съдба! Той е бил сътрудник на Емил Марков и осъден по процеса Емил Марков на 15 години затвор през 1943г.

Апостол Войвода -Енеджевардарското слънце

Апостол Войвода -Енеджевардарското слънце

Емил Марков е командир на главния щаб на нова Народноосвободителна въстаническа армия !
Тома Трайков убива и фашиста, дясната ръка на Иван Михайлов, Ванче през 1934г.
По-късно освободен и многократно награждаван за приносът си към отечеството с множество ордени и медали, и значки !

Активен борец 1-ва степен, герой на социалистическият труд и множество отличия!
Неговите синове са Марио Томов Трайков и брат му Димитър Трайков работили за държавната сигурност на народна република България и министерството на вътрешните работи !

Синът на Димитър Трайков също е кръстен на дядо си и на героят от войната Тома Дураков Тома !
Изучени и възпитани в духът на родолюбието и патриотизмът, възпитани да пазят честа и името дедите си, работили в структурите преди десети ! Членове на БКП и БСП, хора занимаващи се с обществено полезна дейност в услуга на обществото и родината !Марио Томов Трайков

Марио Томов Трайков завършва Школа на спец служби през 1986 г. за някой Съветски възпитаник.
От Москва За други активен функционер в БСП като бе номиниран от БСП за президент република България и достоен мъж, който пренасочва своят авторитет към ген. Румен Радев !

Всички знаем, че в БСП няма случайност и когато се издига кандидатурата на някой той е проверяван както се казва до девето коляно – дали е честен, доблестен, дали е патриот, дали има и най-малкото съмнение за неговият морал и достойно поведение!
Марио Томов Трайков е преминал ситото на службите и партийните структури и върху неговото име няма и капчица съмнение.
Днес той е възпитал двама синове, които вървят по неговият път да служат на една страна, на една родина и една партия БСП !знамето на Апостол Войвода Марио Томов Трайков

Те носят името на техният роднина четник и като негови наследници пазят и тачат родовата памет и честа на семейството !

Предишната съпруга на Марио Томов Трайков е била лекар, но за зла съдба умира от рак на белите дробове, но оставя след себе си едни прекрасни деца и един силен мъж !
Марио Томов Трайков има двама сина. Тома големия в Германия. Тома малкия в БСП. Има и дъщеря Мария на 16 години. Дъщеря му Слава е на 3 години и половина. Прадядото на Слава е Първи Секретар на КПСС на Гигенски район в Казахстан.

Много са наследниците кръстени на Тома Трайков и Тома Дураков! Справка направена в интернет показва, че децата родени 1913 -1920 в гръцка Македония носещи името Тома са кръстени на Тома Дураков ! Много са имената в родословното дърво на Тома Дураков от Енидже и изплуват всякакви личности като Тома Бинчев, поет кръстен на Тома Трайков и Тома Дураков както и Тома Келташев от Бургас също е кръстен на Тома Дураков! Дори в Енедже Вардар сега Яница живее Тома Пелка. Пак наследник на Тома Дураков от Енидже !

Да носиш славата и честа на една родова гордост е голяма отговорност, защото името не е само отговорност към предците ти, а и задължение към идните, защото трябва да възпиташ и предадеш пламъкът на войводата и в идните !
Както олимпийският огън се е предавал така и родолюбието и патриотизмът се предава от баща на син, на внуци за да достигне днес тази история до нас !

Днес Марио Томов Трайков казва „ Дерзай народе Бог е с нас ”! А ние от БУЛПРЕСС бихме добавили, че „Господ Бог дава, но сам в кошара не вкарва“ и трябва много да обичаш Родината си за да се посветиш на нея и много труд в името на България!

Дерзайте Българи Господ Бог е с нас!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *