«
»
FacebookGoogle+

Момчил Неков: Българските пчелари са готови и искат обединение на бранша

Момчил Неков: Българските пчелари са готови и искат обединение на бранша
Това стана ясно по време на кръгла маса организирана за пчелари и представители на пчеларски организации, на която специален гост беше Момчил Неков

Българският евродепутат Момчил Неков беше специален гост на провелата се в събота кръгла маса на пчелари, на която представители на различните пчеларски асоциации изявиха готовност за обединение.

„През последните 27 години структурата на българското пчеларство се е изменила до такава степен, че секторът не успява да говори с един глас, а трудности и предизвикателства пред него има.


Според професионалистите в бранша има проблеми и с националната програма по пчеларство 2017-2019, по която ЕС ни отпуска близо 7 милиона лева. Този ресурс е необходим, но представителите на сектора се опасяват, че той не постига целите за устойчив ръст и справяне с предизвикателствата.

Все още нямаме лаборатория за изследване на меда, например, а такава би била много полезна и необходима за засилване на родното производство и износ“ коментира след дискусията Момчил Неков.

Българският евродепутат има много важна роля като докладчик за своята политическа сила по доклад относно възможностите и предизвикателствата пред сектор пчеларство в ЕС. Документът се разглежда в комисията по земеделие към ЕП. На кръглата маса в събота Момчил Неков представи последните развития около този доклад.

По изрично настояване на Момчил Неков по време на преговорите с другите евродепутати, промяна на регламент 853 от 2004 г., който би затруднил родните пчелари, няма да има. Нововъведение в доклада ще бъде и посочване на страната на произход на меда.

Съобразно сегашното законодателство относно произхода на меда се изписва само „произхождащ от ЕС“, „непроизхождащ от ЕС“ или „произхождащ и непроизхождащ от ЕС“, за смесици мед например от България и Китай.

„Посочване на всички страни на произход, както и процентното съдържание на мед от всяка страна, ще даде много по-добра възможност потребителите да правят информиран избор“ коментира още Неков, който е автор на това предложение към доклада. По-силен контрол на вноса, защита от имитации и марка „Мед от Европа“ са другите новости, които се очаква да бъдат гласуване в ресорната комисия по земеделие в ЕП.

Очаква се докладът да бъде гласуван в началото на следващата година в комисията по земеделие на ЕП, а окончателното му приемане в пленарна зала се очертава през февруари 2018 г.

Няколко месеца след приемането му Европейската комисия ще трябва да даде отчет по свършеното от нея съобразно препоръките на Европейския парламент.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!