«
»
FacebookGoogle+

Момчил Неков: Общо европейско лого ще помогне

Nenkov BSP


Момчил Неков: Общо европейско лого ще помогне на планинските производители
Българският евродепутат сподели идеята за изготвяне на общоевропейско лого за „планинските продукти“ по време на конференция „Как да се създаде добавена стойност на планинските продукти?“ в Брюксел.
„Близо 40% от територията на България може да се определи като планински региони, 20% от населението живее там. Приветствам и желанието на производителите от страни като Франция и Италия за изготвяне на доброволно общоевропейско лого за „планински продукт“. Това коментира българският евродепутат Момчил Неков по време на събитие целящо обмяна на добри практики при защитата на планинските продукти. Българският евродепутат е докладчик на своята политическа група в Европейския парламент относно земеделието в планинските региони.
Преди близо месец Момчил Неков стартира експертна работна група „планински продукт“, чиято цел е подготовка на законодателство в България, въвеждащо условията и правилата по използването на термина за качество в България. „На тези хора и региони трябва да се даде по-добра видимост, защото производството в планината е по-трудоемко, климатичните условия са по-трудни, инфраструктурата е по-слабо развита.

Въвеждане на термина за качество „планински продукт“ ще даде видимост на производителите“, допълни българският евродепутат. Според него и у нас, и в Европа има злоупотреба с естествената връзка, която правят хората между планинските региони и продуктите произвеждани в тях. „Ясни правила кое може да се предлага като планински продукт ще помогнат в борбата с тези лоши практики“, категоричен е Неков.


Целта на термина „планински продукт“ е да могат планинските производители също да имат видимост и присъствие на пазара, но с доста по-малко административна тежест, отколкото се изисква за схемите с географските означения, например. Европейското законодателство с термина за качество се въвежда за пръв път през 2012 г.

През 2014 година се предлагат по-точни насоки за прилагане. Законодателство към момента имат Италия и Румъния. Австрия и Франция също са съумели да предложат механизми. „България е една от държавите с най-много планини в Европейския съюз. Терминът за качество „планински продукт“ е инструмент в правилната посока. Радвам се, че и министър Румен Порожанов също приветства идеята.“ коментира още Момчил Неков. Българският евродепутат представи работата на експертната работна група „Планински продукт“ по време на събитие организирано в белгийската столица. Домакин беше Асоциацията на планинските региони в Европа – Евромонтана. В събитието участваха гости и участници от 14 държави.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

1 comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!