«
»
FacebookGoogle+

Момчил Неков успя да включи български продукт в споразумението с Китай

Момчил Неков успя да включи български продукт в споразумението с Китай

В списъка за взаимно признаване и защита на ЕС и Китай към момента няма нито една българска храна или напитка с географско означение, ЕК пое ангажимент да включи поне един български продукт в окончателния списък

„Недопустимо е да няма нито един български продукт в списъка на ЕС, в които 21 други държави членки са включени, една от които дори е Великобритания. Това коментира българският евродепутат Момчил Неков по време на заседание на комисията по Земеделие и развитие на селските райони Момчил Неков, на което се обсъди новото споразумение между ЕС и Китай за взаимното признаване на някои географски означения.


„В България имаме защитени 54 географски означения на вина и 2 продукта – единият от които е българско розово масло. То е с отлично качество и се познава и цени в цял свят, а вината са победители на редица международни конкурси. За мен е недопустима липсата на продукти от България в този списък“ заяви още българският евродепутат.

В отговор на българския евродепутат, директорът на отдел „Международни отношения“ към Главна дирекция Земеделие Джон Кларк пое ангажимент да предложи добавяне на поне един български продукт в списъка. „Китай е огромен пазар и трябва да направим всичко възможно да получим достъп до този пазар, наравно с другите европейски производители“ коментира Момчил Неков.

Той  отправи писмено запитване с приоритет до Европейската комисия дали би заменила продуктите от Великобритания, които сега са включени в списъка, общо 4 на брой, с продукти от страни като България, които не са представени в този списък. Европейската комисия трябва да предостави отговор в срок от 3 седмици.

Евродепутатът отправи и запитване до министъра на Земеделието, храните и горите – Румен Порожанов и до министъра на Икономиката – Емил Караниколов с няколко питания относно изготвянето на настоящия списък и предложения за добавяне на български продукти в него.

На 2 юни тази година Европейската комисия обяви списък със 100 продукта с географски означения от Европейския съюз и 100 от Китайската народна република, като целта е тези продукти да бъдат взаимно признати и защитени. В списъка на ЕС 54 са вината, 14 са спиртни алкохолни напитки, 14 сирена, 3 вида бири, има още зехтин, ошав от сливи и други.

В списъка има продукти от 21 държави членки, като Словения например е включила вино със ЗНП „Випавска долина“, а Унгария – „Токай“.

По европейските схеми за защита на вината България има защитени 52 ЗНП и 2 ЗГУ – Дунавска равнина и Горнотракийска низина. Въпреки големия брой защитени вина, нито едно от тях до сега не е било включено в споразумението.

В приложение можете да се запознаете с приоритетния въпрос изпратен до Европейската комисия.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!