FacebookGoogle+

Москва изрази разочарование от доклада за MH17

Москва изрази разочарование от доклада за MH17

Москва е разочарована, че ситуацията около разследването на катастрофата на малайзийския „Боинг“ от юли 2014 г. в украинската Донецка област, остава непроменена.

Това се казва в заявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова до медиите, съобщава Лента. ру в сряда (28 септември).


„Изводите на холандската прокуратура потвърждават, че разследването е преднамерено и политически мотивирано“, заяви говорителят на дипломатическото ведомство.

Повод за коментара бе огласеният доклад за резултатите от международното разследване на причините за катастрофата на МН17. Според изводите в него самолетът е свален от ракета от системата „Бук“, изстреляна от контролираната от сепаратистите територия в Източна Украйна, близо до Первомайск. Разследващите твърдят още, че зенитно-ракетната система „Бук“ била доставена от Русия.

Захарова припомни, че руската страна от самото начало бе отворена за съвместна работа по случая, но вместо това бе отстранена от пълноценно участие в разследването. „Звучи като лоша шега, но в същото време направиха Украйна пълноправен член на международния разследващ екип, като й подариха възможността да подправя доказателства и да обърне делото в своя полза“, посочи Захарова.

Разследването на обстоятелствата около свалянето на малайзийския „Боинг“ в района на Донецк през 2014 г. е съпроводено с много  спекулации, заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предава РИА „Новости“ в сряда (28 септември).

„Цялата история, за съжаление, е обрамчена с огромен брой спекулации, с неквалифицирана и непрофесионална информация. Тя е съпроводена с укриването и непредоставянето от редица страни на цели масиви от информация, както и на данни от радарите“, посочи Песков.

Той подчерта, че руската страна е предала цялата информация за катастрофата, с която разполага.

„Но ние винаги сме отбелязвали със съжаление, че не всички страни са предоставили подобен масив от информация. Някои страни, например, и досега не са предоставили данни от радарите си“, добави той, визирайки Украйна.

„Съществуват съвършено различни гледни точки, но и неопровержими факти. Важно е, когато се правят изводи, да се има предвид последната информация, публикувана от нашите военни – първичните данни от радарите, регистриращи всички летателни апарати и обекти, приведени в движение или намиращи се във въздуха над територията, контролирана към онзи момент от опълченците“, добави говорителят на руския държавен глава.

По думите му тези данни недвусмислено показват, че няма никакви ракети. „Така че, ако наистина става дума за ракета, то тя най-вероятно е изстреляна от друга територия. Не казвам от коя – това е работа на специалистите. Това не е хипотеза, а безспорен факт, който се основава на първичните данни от радарите“, каза Песков, като добави, че „такова нещо няма как да се оспори“.

Заместник-началникът на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин също определи изводите на международния разследващ екип за катастрофата с МН17 като „неверни“.

„След свалянето на Боинга, американската страна побърза да заяви, че самолетът е свален от контролираната от опълченците територия, като се позова на спътникови снимки, с които разполага. Минаха две години, а още никой не е видял тези снимки. След отправената към Украйна молба да предостави данните от радиолокационните си станции, на които се вижда какви съдове са се намирали по това време във въздуха, никой нищо не предостави. Което обаче не им пречи да твърдят, че самолетът е свален с ракета от системата „Бук“ от територията на опълченците. Смятам, че случаят умишлено се води към задънена улица, а разследващата комисия за втори излиза с погрешни изводи“, коментира Басурин, цитиран от РИА „Новости“.  Източник: bg.rbth.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!