Най-богатият родопчанин в света: Да бъдеш малко глупав, мързелив и щедър – това са трите условия за икономическия успех

За мен има два основни показателя за жизнен стандарт: колко бензин и колко храна можеш да си купиш с изкараното за един ден, твърди Шефкет Чападжиев

Роденият в Мадан Шевкет Чападжиев е един от най-успелите българи в САЩ.
През 1976 г. регистрира в Чикаго първата си книговезна компания, а няколко години по-късно става собственик на един от най-големите полиграфически комплекси в Америка. В момента се занимава с обществени каузи и благотворителност, пътува по света. Спонсорирал е болници, сиропиталища, футболни отбори и църкви в България и САЩ. С негови средства в Чикаго беше издигнат паметник на Алеко Константинов и бе създаден първият Български културен център в града.
– Коя е според Вас най-ценната добродетел?
– Честността. Да обичаш ближния така, както обичаш себе си. На повечето добродетели съм се научил в САЩ – една от причините за успехите на американската нация е, че тук хората са добронамерени един към друг. Другата е респектът към закона. Хората навсякъде са еднакви, отношението към закона ги прави различни.

– Кой порок мразите най-много?
– Да мразиш.

– Кое е според Вас идеалът за земното щастие?
– Здравето и духовният мир.

– Коя съдба Ви се вижда най-вече за оплакване?
– На тези, които са причинили злини на другите или не могат да се преборят със собствените си демони.

– Кой е бил най-хубавият момент от живота Ви и кой – най-печалният (най-тежкият)?
– Най-хубавият – когато дойдох в Америка. Най-тежкият – загубата на родителите ми. Когато майка ми почина, беше невъзможно да се върна в България. И на татко на погребението не успях да присъствам.

– Кога престанахте да мислите, че ставате все по-умен, или продължавате да вярвате, че е така?
– Никога не съм мислил за себе си, че съм умен. Не трябва да бъдеш много умен, за да успееш. По света има много умни хора, които не са успели в живота. За успеха е нужна доза късмет. Да бъдеш малко глупав, мързелив и щедър – това са трите условия според мен, за да постигнеш икономически успех. Ако си умен – все пресмяташ какво ще загубиш, какви са евентуалните рискове и пропускаш шансовете си. Когато си мързелив, все гледаш да измислиш как да направиш нещо по по-лесния начин. Щедър, означава да не използваш хората, които работят за теб.

– Приятел ли сте на самия себе си?
– Да.

– Случвало ли ви се е да останете без никакъв приятел, или в такива случаи просто снижавате изискванията си към приятелството?
– Не ми се е случвало. И по отношение на приятелите си съм реалист.

– Споделяте ли мисълта, че за да каже човек „Аз те обичам” трябва преди това да може да каже „Аз”?
– Ако думата „Аз” е първото, което поставяш във всяка ситуация, и другите започват да мислят повече за своето „Аз”.

– Какви проблеми разрешава добрият брак?
– Почти всички. Когато има разбирателство.

– Може ли омразата да породи някаква надежда?
– Омразата към греха поражда надежда за по-добро.

– Да приемем, че Вие никога не сте убили човек. Как ще го обясните, на какво се дължи това?
– На вродена хуманност.

– Случвало ли ви се е да откраднете: пари, предмети (джобно издание от павилион, цветя от чужда градина, забравени химикалки, кърпи за ръце от хотел) или някоя идея?
– Сигурно, макар и да нямам такива спомени. Няма безгрешни хора.

– Какво не бихте направили за пари?
– Да предам човек или себе си.Да объркам нечий живот.

– Кое може да понасяте само благодарение на чувството си за хумор?
– Собствените си недостатъци.

– Коя историческа личност Ви е най-симпатична?
– Роналд Рейгън. Като цяло политиците едно говорят, друго правят. Рейгън не се срамуваше и не се страхуваше да каже това, което мисли.

– Кое е най-точното определение за политиката? И в частност – за българската политика?
– Безнадеждност – за българската политика. Може би миналото ни е причина да не можем да вземаме правилните решения за политическия ни живот. При мен в Чикаго са идвали български политици от всякакви цветове. Всеки от тях поотделно е много симпатичен. Смятам, че повечето хора влизат с добри намерения в българската политика, но като пробват да направят нещо, а то не стане, после друго, и пак не стане, се отчайват. И изведнъж виждат, че им остава една година от мандата, и си казват: „Я дай да оправя поне себе си.“
Източник: bgnow.eu

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!