Антон Кутев: Няма как Русия да бъде заплаха за националната сигурност на България

Антон Кутев: Няма как Русия да бъде заплаха за националната сигурност на България
Имаме интерес от добри отношения с Русия. Докладът на правителството пречи на това

„Няма как Русия да бъде заплаха за националната сигурност на България“. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той подчерта, че от доклада на правителсвтото не става ясно, кое в поведението на Русия е заплаха за страната ни.

Социалистът обясни, че докладът е едностранчив и не изчерпва позицията и ролята на Русия в отношенията между Русия и Европа и между Русия и НАТО. „Констатациите са едностранчиви и такъв прочит няма как да е истински“, каза още той.

„Основните ни противници са терористичните организации и това е важно да се разбере за отбранителната доктрина на страната ни. Тероризмът е това, което тормози съвременния свят. По отношение на него Русия не е на страната на тероризма, а от нашата страна – на барикадата“, обясни той. Той припомни, че именно Русия е била дърбжавата, която се е включила активно в борбата с Ислямска държава и на моменти е имала много по-резултатни действия, отколкото всички обединени сили на НАТО. По думите му, за да не е едностранчив докладът, трябвало е да се каже и, че Русия може да бъде мощен фактор в борбата с тероризма и, че всички като европейски сили имаме интерес този фактор да работи заедно с нас.

„Никой не отрича нашата евроатлантическа принадлежност, но с Русия имаме сходни езици, история, религия, култура. Това е достатъчно основание за това България да бъде мост във взаимоотношенията между Европа и Русия“, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата. Той подчерта, че се намираме на Балканите, регион, изпъстрен с етнически конфликти, тежко противопоставяне на религии и да си създаваме искуствени проблеми с мощни държави, които очевидно имат влияние в региона, е безсмислено. Според него не трябва да се делим на русофили и русофоби, а да пазим националния си интерес. „С този доклад се поставяме в обтегнати отношения с ключов партньор за България. Имаме интерес от добри отношения с Русия заради доставките на евтин газ, енергетиката ни е свързана до голяма степен с Русия, тя е един огромен пазар, който ни интересува и можем да бъдем мост между Русия и Европа“, каза още той.

Трябва да осигурим пазар за българските стоки, за да може да увеличим производството

„Всички политици говорим как ще поддържаме родното производтсво, но производство има там, където има пазар. Ключът към това да се осигурява производство и работни места, икономическо развитие се крие в това да се осигурят пазари за българските производители. Това се опитахме да направим със Закона за храните, но управяващите не го приеха“, заяви Антон Кутев.

Според него доводите им са били абсурдни и цинични – българските стоки били по-скъпи, няма как да не е така като селското стопанство в Европа се субсидира в пъти повече, българските производители също щели да пострадат, квотите заложени от БСП за български стоки не били изпълними, което не е вярно. „Трябва да осигурим пазар за българските стоки, за да може да увеличим българското производството, за да развием икономиката си. Предлаганите от нас промени щяха да постигнат точно това“, заключи Антон Кутев. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!