Нинова: Борисов разпалва войната с президента

Нинова: Борисов разпалва войната с президента
Спрете да рушите държавността

Изявление на Корнелия Нинова в НС

Законът за отбраната и въоръжените сили, предложен от ГЕРБ, представлява нова атака срещу президента Радев. Той е вмешателство в правомощията на президента. Той е грубо нарушение на разделението на властите, кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция. Този законопроект заобикаля Конституцията и я нарушава. В Конституцията пише, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на МС. Това е фактическият състав на Конституцията. Предложение на МС и акт на президента. Със закона, който предлагате, вие допълвате Конституцията. Защото казвате, че президентът може да издаде този акт едва след задължително изслушване на кандидатите в комисията по отбрана- задължително и то преди да стартира процедурата през МС и през президента.

Защо казвам, че този закон е кух – защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и на президента. Тогава защо го правите? Няма да има правни последствия, но приемаме специален закон за това. Сигурно ще направите следваща крачка – ще предложите и подобно нещо за посланиците и дипломатите. Защо го правите сте го написали в мотивите – първо, за да се издигне формалният авторитет на висшето офицерско звание. Армията и църквата са единствените институции с положителен рейтинг.

Армията има одобрение от 30%, а парламентът от 9%. Може ли някой да им обясни как институция с 9% рейтинг ще издигне авторитета на такава с 30%. Втори мотив, който сте записали – за да има по-голяма прозрачност при връчването на званията. То и сега може да има.

Има комисия по отбрана, има правилник на парламента, в който се казва, че можете да поканите всеки да дойде да го изслушате. Сега обаче се прави задължително, със закон, и като част от фактическия състав на текста в Конституцията. Ако искате прозрачност, поканете ги тези хора – никой не ви пречи. Правилникът ви дава право, изслушайте ги, поканете журналисти, задавайте им въпроси. Не, трябва специален закон, за да кажем на президента – внимавай!

Обръщам се към премиера Борисов, защото зад това стои той. Това, че го внасят група народни представители, няма как да стане без одобрението от премиера. Спрете с тази война с президента Радев. Спрете с всеки свои акт да разпалвате противопоставяме между институциите, защото това е вредно за държавността. Отсреща ви не стои Плевлениев. Г-н Цветанов онзи ден каза в реплика към президента Радев: „не се опитвайте да набивате клин между мен и г-н Борисов. Други са опитвали и са се провалили“.

Клин няма – те действат заедно. Но сега моля да чуете и моите думи – не се опитвайте да опитомявате президента Радев – няма да успеете. Ще се провалите в това, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата.

Ако приемете този текст, с който допълвате конституционен текст, внасяме жалба в Конституционния съд. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!