Нинова към Борисов: През 2015г. насърчихте миграцията, през 2018г. – установявате, че това е големият ни проблем

Нинова към Борисов: През 2015г. насърчихте миграцията, през 2018г. - установявате, че това е големият ни проблем
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията за политиката на правителството по въпросите на миграцията в ЕС

Предизвикахме дебат, защото мигрантския въпрос седи с пълна сила пред Европа и България. Той внесе сериозни противоречия и разнобой между  европейските държави и лидери и е риск за бъдещето на Европа, според някои от тях, както и разбира се, е важен за националната сигурност на България.  Направиха се грешки в годините назад и ако наистина сме загрижени за бъдещето на Европа и за България, трябва да се поучим от тези грешки.

Уви, те се повтарят и като че ли задълбочават и в момента. Как започна всичко? През 2015г г-жа Меркел покани мигрантите и отвори вратите на Европа.  Г-н министър-председател, помните ли тогава посещението в Малта и какво правехте там? Аз мога да ви припомня. Темата на срещата и на разговора беше –  Подобряване на работата за насърчаване и организиране на канали за законна миграция и подобряване закрилата на мигрантите и търсещите убежище. Така започна всичко, за да стигнем до тук, сега. Само преди няколко дни, г-н премиер, казахте, че големият проблем на България е законната и легална миграция.  През 2015г. се събрахте, за да търсите начини как да я организирате и насърчите, през 2018г. установявате, че това е големият ни проблем.

Сега се строят огради между европейски държави, в разрез с основната ценност на ЕС за свободно движение на хора. Сега има много крайни и полярни мнения на водещи лидери в Европа и ще се спра само на някои от тях. Г-жа Меркел и Германия, като държавна позиция, след като ги покани през 2015г, днес твърди: „Искам да опазим хуманността на Европа в отношенията към мигрантите“.  Другата крайна позиция- на Унгария, изразена от г-н Орбан: „Мигрантите застрашават идентичността на ЕС“. Германия държи държавите от ЕС да приемат част от мигрантите, Вишеградската четворка казва: „Няма да приемаме  квоти. Това е срещу суверенитета на нашите държави. Отговорността за тях е на правителствата на други страни, през които са минали преди това“. България, уважаеми колеги, е такава страна.  Лидери в Европа призовават да се премахват стимулите да идват мигрантите в Европа.
Уви, Европа днес продължава със стимулите за тяхното пристигане, защото в бъдещия европейски бюджет, парите за интеграция на мигранти, колеги, не  за опазване на границата, не за ФРОНТЕКС, не за допълнителна охрана, а за интеграция на мигрантите се увеличават от 6,9 млрд. евро на 10,4 млрд. евро.   При това, тези пари се взимат от кохезията, селскостопанската политика и социалния стълб на изконните европейски граждани. Вашето правителство, г-н Борисов, също създава стимули за идване на нови мигранти в България с приетата стратегия на правителството, в която е записано, че на тях се гледа като на работна ръка, която ще помогне на икономиката и не знам точно като на какво, което ще реши демографската криза в България. Това е официален документ на Република България. По-лошото обаче е, че стимулирате идването с Постановление 144, в което сте записали, че чужденец, на който е предоставено убежище или с предоставен статут на бежанец, има правата и задълженията на български гражданин, с изключение на политическите- да гласува. Добре, но прехвърляте границата на българската Конституция, на правата на българските граждани и на националния интерес на държавата и ето как. Осигуряване на заплащането за оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения на лицата, които нямат доход.  България не осигурява това дори на собствените си граждани. Българите, които нямат доход и бедните българи не получават това заплащане от държавата.С тези актове, официални и държавни, не само, че им давате повече права, отколкото на собствения си народ, но ги приканвате: „Елате ще ви осигурим, социални помощи, например за издаване на лична карта,помощ за жилищно настаняване и други.“.

Отгоре на всичко това, г-н Борисов, вие излагате две противоречащи си позиции, постоянно

Тук, пред българския народ, говорите едно, там, пред европейските си колеги, съвсем друго.Ето и цитати.

Тук: „Ние сме най-сигурно пазената граница на Европа”. Там, в Брюксел: „Трябва да си признаем, че пропуснахме 60 000 мигранти и сега да понесем отговорността си за това.”

В България: „В Блюксел ме нарекоха циничен и брутален, защото не подписах споразумението за мигрантите”. Там, на Съвета, има общо решение, прието с пълно съгласие, за което г-н Туск казва: „Постигнахме пълно съгласие, това е най-лесната част от задачата, в сравнение с това, което ни очаква на място, когато започнем да прилагаме това, за което се споразумяхме”. За какво се споразумяхте г-н Борисов. Тук ни заявихте:”Всичко, което България предложи, се прие”. От унгарския външен министър разбрахме следното: „Не приемаме предложението на България.“ Същата грешка идва отново с това предложение, да поканим отново мигранти в Европа.

Тук в България заявихте: „Казах на Себастиян Курц, не ги искам, няма да пусна самолети. Там, отново от ваши колеги разбрахме: „Не приемаме предложението на България за разделяне на мигранти  сред страните в Европа според БВП, населението и получените молби за убежище.“ Пред нас сте казали, че няма да ги пускате, там сте предложили да ги приемем,  всяка държава според БВП, население и получени молби.

Време е да поговорим сериозно по тази тема и да вземем отговорни решения.  Имаме две предложения за проект за решение. Вие ще прецените, уважаеми колеги, кое ще подкрепите. В резултат на тази непоследователна, двойнствена политика, в резултат на липсата на решения на държавните органи и институции, в България се ширят всякакви страхове, манипулации, инсинуации и внушения. Включително и във връзка с последните събития в страната. Като започнем от това, че нощем на летище Безмер кацат самолети и стигнем до това, че случващото се в Странджа е в резултат на желание да се настаняват мигранти в Странджа,  това го говори българският народ. Имаме два подхода или нашето предложение, държавните институции взимат решения и дават яснота на народа си, или реакцията на ГЕРБ: „За тези внушения са виновни лидерът на опозицията и президентът на републиката, които клатят националната сигурност”. Едното е това, а другото е  държавническо.

Уважеми колеги,

Имаме две предложения за решение. Само преди малко чухме, че БСП никога не предлага нищо конкретно. В едното се казва: „Възлага на МС да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България,  в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави –членки на ЕС”.  Ясно ли е, конкретно ли е?  Второ: „В срок до 30 септември Министерски съвет да представи пред НС предложенията на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на регламента ”.

Уважаеми българи, имаме и предложение от ГЕРБ и то е следното: „Подкрепя позицията, изразена от Република България на заседанието на Европейския съвет на 28 и 29-ти юни 2018 г. по въпроса на миграцията”. Уважаеми колеги от ГЕРБ, готова съм да ви предоставя 2 минути от моето време, ако един от вас стане и ми каже, каква е била позицията на България на заседанието на Европейския съвет. Какво подкрепяте, като не знаете каква е била тя. Знаете ли защо не знаете, защото няма позиция на България. Няма приета в НС, няма приета в МС. Имаме само личните емоции и намерения на г-н Борисов според ситуацията, в която се намира. В България- няма да ги пускаме, пред Меркел- май ще ги пускаме. Затова настояваме да има държавническо отношение, решение на българския парламент и на МС. Приемаме това ваше предложение да подкрепите позицията, изразена от Република България, единствено ако  за вас Република България е лицето Бойко Методиев Борисов. Защото там, той е изразил само личната си позиция. ГЕРБ предлага и второ: „Възлага на МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата на общата европейска система за убежища”. Последният да затвори вратата.

Уважаеми колеги, като предлагате България да отстоява национални позиции, пак ви давам 2 минути от моето време, един да стане и да каже, какви са националните позиции на България и кой орган ги е приел. Няма такава национална позиция. Отново има волята на един човек, която не отразява решенията на българските държавни институции и не защитава българския национален интерес.

Г-н Борисов

Обръщам ви внимание, че това решение на ГЕРБ е капан за Вас. Това са общи приказки за подкрепа на позиции, които България не е взела в органите си. Това ще дава основание всеки ден, по всеки повод, и при всяка ваша дума и позиция, да получавате упреци и удари- чия позиция изразявате като отидете в Европа- на българския народ, на българския национален интерес или партийната позиция на ГЕРБ и личната Ви, според ситуацията, в която се намирате.

Призовавам да се подкрепи нашето решение, което, освен че дава конкретни параметри- Българското правителство да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти и да направи  предложения за реформа в Дъблинския регламент. Това освен, че е конкретно и ясно, е де факто в подкрепа на МС и на премиера от българския парламент. Давам му основание, когато отиде, да каже- ето това иска българският парламент от мен. Ваш избор е- дали ще подкрепите това на БСП, което е държавническо и отговорно или ще приемете вашето, което са общи приказки за подкрепа на национални позиции, които не съществуват нито в правния, нито в политическия мир.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!