Нинова към ГЕРБ: Докъде докарахте европейска България?

Нинова към ГЕРБ: Докъде докарахте европейска България?
Нинова: Има опозиция, има алтернатива – промяната рано или късно ще стане

Минаха почти два месеца от изборите за 44-то Народно събрание и почти месец от избора на правителството на Бойко Борисов. През това време парламентът не работи пълноценно. Мисля дори, че поставихме рекорд с най-кратък парламентарен ден от 23 минути. Как изглежда това извън тази сграда? Зле. И е още един аргумент да се срива авторитетът на институцията.

Защо това е така? Правителството на Бойко Борисов няма законодателна програма. В предизборната кампания вие – дами и господа от ГЕРБ, твърдяхте, че сте готови да управлявате, че се връщате за трети път на власт и влизате с летящ старт. Да го видим този старт – по-точно фал-старт.

Фактите – от началото на работата на 44-то Народно събрание към вчерашна дата или внесени 6 законопроекта – 4 от БСП, 1 от ГЕРБ, 1 от „Воля“ и един внесен и оттеглен от ОП и ГЕРБ. Това е законодателната ви инициатива.

ГЕРБ и ОП преди изборите обещаваха повишаване на пенсии, повишаване на заплати, борба с битовата престъпност и отпадане на маловажен случай, борба с корупцията и ЗИД на НК и НПК. Къде са? Нищо от това не се случва, но без да са го обещавали внесоха лобисткия закон – удължаване срока за строителство по Черноморието и другите курорти в страната. Значи преди изборите – доходите и сигурността на народа, след тях – на депутатите и приближени до тях интереси.

Ние от „БСП за България“ внесохме предложение в КСО за преизчисляване на всички пенсии, предложение в ГПК за ограничаване злопотребите на ЧСИ, закон за храните – за защита на родното, българско производство, законопроект за български жестомимичен език в помощ на хората с увреждания. Временна комисия за неизплатени заплати и осигуровки на работници. Временна комисия за замърсяване водата с уран.

Ние не спечелихме изборите, но ви дадохме законодателна програма. Вие очевидно нямате такава. Нека НС да се занимава с нашата – тя е на бюрата ви.

Втората основна част от работата ни е парламентарен контрол. Нека видим и там съотношението управляващи – опозиция. ГЕРБ са задали 1 въпрос, ОП – 3, „БСП за България“ – 48. Но по-важното е, че от тези 48, министрите на Борисов са отговорили на 5. Т.е. правителството на Бойко Борисов не си изпълнява задълженията и по парламентарния контрол.

2 месеца нищоправене на управляващи и правителство. Но през това време кипеше трескава работа по разпределяне на власт и пари.

Помните ли в предизборната кампания коя беше една от опорните точки на Бойко Борисов – ето го моя екип. БСП нямат екип. Искаме дебат между екипите, а не между лидерите. Какъв се оказа този екип:

–       Зам.-министър на енергетиката, срещу когото 6 работодателски организации пишат гневна декларация.

–       Зам.-министър на външните работи, за когото се разгоря спор дали е бакалавър или магистър, но с принос, че е един от онези млади, които целуват публично ръка на Борисов на обучение на младежи ГЕРБ. Има ли връзка това отношение към дипломацията с празния стол на България на срещата с Пекин, който събуди недоумението на много европейски лидери и на участниците в тази среща.

–       Кумата на г-н Цветанов става зам.-министър на Младежта и спорта.

–       Зам.-министър на транспорта, когото Съюзът на българските превозвачи и Международните превозвачи обвиняват в злоупотреби.

–       Целият състав на БДЖ е настръхнал от новоназначеното ръководство.

–      Зам.-министър на МВР, който каза, че проблемите трябва да се решават с бой и се възхищава, където се прилага насилие

–      Мога да продължа с подобни скандални назначения във всички сектори, но няма да ми стигнат 10 минути. Затова ще завърша с последното – зам.-министър в правителството на граждани за европейско развитие на България с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от Бухенвалд.

Докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни български и европейски ценности. Ние искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов. И понеже си позволявате да обвързвате този случай с изречението, произнесено от колегата Крум Зарков, няма да пренебрегна този въпрос. Ние сме различни от вас и отликата е в следното: когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определят днешната ситуация като майтап. Аз казах на Крум Зарков веднага да се извини публично на българския народ и той го направи. Бойко Борисов каза: „на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи и е човешко“. Извинение от едната страна, от другата – човешко било да правиш хитлеристки знаци, да се снимаш и да се пускаш в социалните мрежи с тях.

Трета разлика – Крум Зарков беше издигнат за народен представител и народът пряко го избра. Ако народът беше решил, че той не е достоен, нямаше да е тук. Тези зам.-министри не са получили волята на народа – те са избор на Бойко Борисов и той носи отговорност за това.

Но ние имаме въпроси, не само към вас, а и към ЕНП – политическото семейство на десните партии и на ГЕРБ. Това правителство отговаря ли на критериите ви за демократично и европейско? В предизборната кампания висши представители на ЕНП идваха в България да заклеймяват БСП като антиевропейска и недемократична и призоваваха тя да не бъде избирана, защото ще изведе България от ЕС. Това беше направено заради нашата позиция да защитим българската икономика и производство, като отхвърлим СЕТА. Къде са днес тези ваши европейски лидери и защо мълчат? Къде е тяхната оценка за това, че много представители вече на уж европейското правителство в България правят хитлеристки знаци, снимат се и ги публикуват и се гордеят с това. Що за двойни стандарти са това на ЕНП?

През тези два месеца на подялба на власт, скандал след скандал и гузното мълчание на Борисов, народът ни получи:

–       Увеличение на цените на газ, парно и вода.

–       Съдът отмени минималната работна заплата.

–       Съдът отмени националната здравна карта на Борисов -2

–       Еколози протестират срещу лобистки закон.

–      Майки на деца с увреждания протестират за нечовешките условия за отглеждането им.

–       6 работодателски организации декларират несъгласие с решение на правителството.

–       Синдикати в МВР излизат с гневна позиция и не дават и 100 дни на това правителство.

–       Напрежение в служители и синдикати в БДЖ.

–       Очаква се увеличение на тока от 1 юли.

–      Текат проверки на българската прокуратура и Европейската банка за развитие на санирането със съмнение за корупция.

–       Тече проверка на строителството на магистрали от прокуратурата със съмнение за корупция.

–       Столична община се опита да даде извън закона договори за 36 милиона на приближени до властта фирми.

Това е реалният живот, извън тази сграда и извън вашата представа за политика и управление.

Негодувате, дами и господа от ГЕРБ, но можете ли да отречете тези факти? Това е истинската същност на правителството на „Борисов-3“ и истинската картина на живота в България.

На фона на всичко това искам да поздравя парламентарната група на „БСП за България“. Последователни сме – не в приказките, а в делата – нашата програма вече е факт – ние защитихме чрез законите интересите на хората, които ни изпратиха тук. Благодарение и на нас беше оттеглен лобисткият закон и беше спряна далаверата за 36 милиона в Столична община. Когато управляващите се скриха, ние бяхме при протестиращите майки. Когато трябва да бъдем на висотата на обединител на различия в името на България, пак ние го направихме с Декларация на НС за Македония. Ние доказваме, че има и опозиция, и алтернатива и сме отговорни държавници. Това е пътят на промяната, която е нужна и която рано или късно ще стане.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!