Нов скандал между Вашингтон и Москва: Мария Захарова обеща да не остане длъжна на Кирби (ВИДЕО)

Нов скандал между Вашингтон и Москва: Захарова обеща да не остане длъжна на Кирби (ВИДЕО)
Руското външно министерство коментира инцидента, станал на брифинг на говорителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби. Говорейки пред журналисти, говорителката на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова определи отношението на американския си колега към руската преса като „възмутително”, а деленето на журналистите на „наши” и „ваши” – недопустимо.

„Бих искала да обърна внимание на възмутителното събитие, когато на брифинг в Държавния департамент на САЩ бе заявено, че Държавният департамент не поставя телевизионния канал RT в една редица с другите уважавани медии. Това е възмутително, въпиющ случай. Повярвайте ми, това няма да хване ръжда. Ако още един път към нашия канал има такова отношение във Вашингтон, на брифинга на говорителя на руското външно министерство ще бъде отделено специално място за американските журналисти”, каза Захарова, цитирана от НТВ.

Скандалната сцена на пресконференцията в Държавния департамент на САЩ привлече вниманието и на руския външен министър. Съобщава се, че Сергей Лавров ще обсъди ситуацията със своя американски колега Джон Кери на среща в Перу.

На скандалната пресконференция въпрос на руски журналист изкара извън релси Кирби. Той не успя да отговори на въпроса на журналиста от RT.

Говорителят на Държавния департамент говори за въздушни удари по 5 болници в Алепо и заяви, че атаките са организирани от руската авиация. При това той се позова на някакви отчети на хуманитарни организации, а когато кореспондентът на руската телевизия помоли да се уточни, какви именно организации са предоставили информацията и за какви болници става на въпрос, Кирби буквално изпадна в бяс.

„Вие работите в RT, нали? Защо тогава не задавате същите въпроси на вашето правителство? Питайте ги за военната им дейност. Питайте ги за болниците, по които вие нанасяте удари”, избълва Кирби.

Реакцията на говорителя на американското външнополитическо ведомство хвърли в шок присъстващите в залата журналисти. Репортерът на АП Матю Ли определи въпроса на руския си колега като точен и справедлив, а поведението на Кирби – некоректно.
Превод и редакция: БЛИЦ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!