Панагюрци пред БСП: Липсват животоспасяващи лекарства в аптеките в малките населени места

Панагюрци пред БСП: Липсват животоспасяващи лекарства в аптеките в малките населени места
„Липсват животоспасяващи лекарства в аптеките в малките населени места. А в селата здравеопазване на практика няма.”

Това казаха панагюрци на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски, доц. Георги Йорданов, Христо Проданов и Веска Ненчева.

Те се поинтересуваха за съдбата на тяхната болница, която е смесено дружество. Пред тях зам.-предесдателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски обясни, че във Визията има ясно заложени принципи за гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване.

„Заложили сме и аптечни услуги 24 часа в денонощието за здравноосигурените лица, както и държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични финансови ресурси”, каза Свиленски. Доц. Георги Йорданов обясни, че предлаганият модел за оздравяване на здравеопазването от ГЕРБ е порочен, защото залага на грешен принцип, а именно- то да е машина за пари, от която да се печели, а здравето има социални функции.

Според народния представител Веска Ненчева в момента сме на едно от последните места в Европа по образовани ученици. „Нужни са образовани, знаещи и можещи български граждани, обичащи родината, готови за ефективно участие на пазара на труда и в обществения живот”, заяви тя. В Панагюрище хората се поинтересуваха и каква ще е съдбата на възрастните хора с това ниво на пенсиите. Поради тази причина Георги Свиленски обясни, че левицата настоява за пълно преизчисление на пенсиите. Като друг проблем, панагюрци изтъкнаха факта, че кметовете на малките населени места са напълно забравени.

Хората от Пещера: Искаме справедлива данъчна политика

„Искаме справедлива данъчна политика. Не е нормално свръх богатите да плащат едни и същи данъци с нас, обикновените хора”. Това заявиха хората от Пещера по време на представянето на „Визия за България” от народните представители от ПГ на „БСП за България” Весела Лечева, Йордан Младенов, Милко Недялков и Манол Генов. Те поискаха от депутатите, телевизията на левицата да стартира по-бързо, защото по думите им, е нужна и друга гледна точка, а не само тази, която се поставя от всички останали. Те обясниха, че в момента цените на лекарствата са изключително високи. Зам.-председатлят на ПГ на „БСП за България” Весела Лечева представи основните предложения  на Визията.

По думите й една от основните задачи на левицата е справяне с демографската катастрофа. „Младите хора напускат държавата, защото няма адекватно заплащане на професионалните умения и ценз. Доходите на хората са изключително ниски, а това е така заради корупцията, която изяжда парите в държавата. За да се справим с високата корупция, трябва да бъде въведено и електронното управление, за което вече 10 години ни лъжат от ГЕРБ, че ще го направено”, каза Лечева.

Народният представител Йордан Младенов обясни че, са нужни качествени пътища в страната, които ще помогнат на регионите да бъдат съживени, но не такива, като построените от ГЕРБ, които трябва да се ремонтират всяка година. Хората от Пещера заявиха, че в момента, реално, няма държава. Според тях, тя е концентрирана в ръцете само на един човек. Според Милко Недялков БСП се стреми да върне държавата, но не каквото е разбирането на Борисов – тя да е концентрирана само в неговите ръце. Народният представител Манол Генов разясни пред гражданите данъчната система, която се предвижда във Визията и която предлага истинска справедливост за хората, а не толерира богатите за сметка на всички други.

Проф. Румен Гечев: С 60% са се сринали инвестициите за първите 6 месеца на годината

„С над 60% са се сринали преките чуждестранни инвестиции в страната за първите 6 месеца, спрямо предходната година. Чуждите инвеститори бягат панически от страната. Това реално е срив на Европредседателството на Бойко Борисов и на цялата политика на правителството им.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Румен Гечев в Ракитово по време на представянето на „Визия за България”. На срещата присъстваха и депутатите от левицата Теодора Халачева, Георги Гьоков и Тодор Байчев. По думите му, заявлението на премиера, че щял да бъде балансьор в балканската политика, също е претърпяло провал и доказателство за това е случващото се в балканските страни. „Борисов чак сега разбра, че има цял отрасъл за производство на незаконни цигари. Заради тази му поза, държавата и обществото на месец губиха десетки милиони левове”, каза проф. Гечев.

Хората от Ракитово попитаха- какво ще се случи с пенсиите, защото в момента възрастните хора напълно изнемогват. „Не можем да си позволим да си купим лекарства, а за храна не остава”, споделиха те. „Най-голямото увеличение на пенсиите беше направено от правителството на „Тройната коалиция”, защото тогава пенсиите се качваха на принципа на Швейцарското правило. Затова ние искаме сега пълно преизчисление на пенсиите, защото много от възрастните хора са напълно ощетени.“- каза проф. Гечев.

Хората от Ракитово изразиха притеснение, че битовата престъпност е достигнала изключително високи нива. Пред тях народният представител Тодор Байчев обясни, че във Визията е заложно, на първо място, сигурността на хората. „Нужна е реална, обективна и активна политика от страна на държавата и институциите в тази насока”, посочи той. Депутатът Теодора Халачева обясни мерките във Визията за справяне с демографската катастрофа. Според нея младите хора не спират да бягат от страната заради липсата на бъдеще. „Докато не се смени това управление, процесът ще продължи, и скоро проблемът с обезлюдяването на редица региони ще стане необратим”, заключи тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!