Пенчо Милков към управляващите: Според Конституцията частната собственост е неприкосновена, защо й посягате?

Пенчо Милков към управляващите: Според Конституцията частната собственост е неприкосновена, защо й посягате?
Валери Жаблянов: Опитите един орган да бъде овластен с допълнителни антиконституционни правомощия няма да остане незабелязан

„Когато срещу едно лице е повдигнато обвинение от прокуратурата и/или има влязла в сила присъда, че е виновно за престъпления, посочени в ЗПКОНПИ, може да се задейства механизмът на гражданската конфискация. Когато обаче  съдът постанови, че едно лице  е невинно, гражданската конфискация според тези текстове ще продължи“.

Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков по време на дебатите по ЗПКОНПИ. Той коментира, че вносителят се е мотивирал, че е против необяснимото богатство. „В нашето законодателство, в Данъчно-процесуалния кодекс има същата хипотеза – когато един гражданин придобие имущество, направи разходи, купува вещи, пътува, а приходите му са в много по-малък размер, тогава данъчните органи  извършват проверка, облагат това имущество, което е повече от доказаното, налагат му данък, но не конфискуват“, обясни той.

Пенчо Милков попита- защо в единия случай на лицето, което е невинно и има необяснимо имущество,  му се отнема, а в другия му се облага. „В Конституцията е записано, че частната собственост е неприкосновена. При извършено производство с решение, че човек е невинен, вие искате да отнемате имущество. В следващия случай, също на невинен човек, не отнемате, а облагате. Защо? Поставях този въпрос многократно и все още нямам отговор“, възмути се Пенчо Милков.

„Правовата държава означава такъв законен институционален ред, който защитава основните права на гражданите”, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Валери Жаблянов. Той обяви, че предлаганите промени от правната комисия са срам за всяка правна професионална общност. „Предложението, което е направено, означава, че човек, който е обявен невинен от съда, трябва да продължава да търпи санкции. Такъв принцип в правото няма”, категоричен беше Жаблянов.

„Опитите един орган да бъде овластен с допълнителни антиконституционни правомощия няма да остане незабелязан от правозащитниците, от българското обществено мнение”, продължи народният представител. По думите му антикорупционните промени имат една цел –  ограничаване и суспендиране на правата на гражданите.

Красимир Янков: Гражданското общество не може да търпи пълзящия тоталитаризъм, който въвеждате

„Това, което върши КОНПИ не е в услуга на обществото, а за негова сметка”, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Красимир Янков. По думите му Комисията се превръща в инструмент за експроприация, засегнати от която са  набедени и неудобни на управляващите хора. „По темата се произнезоха всички правозащитни организации и авторитетни юристи. Гражданското общество не може да търпи пълзящия тоталитаризъм, който въвеждате”, заяви народният представител.

„България е поела своя път на европейска правова държава и тези недодялани опити за третиране на човешките права, извън установените в общността норми, само дискредитират капацитета ви на законодатели”, категоричен бе Янков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!