Пенчо Милков: Не може да се приемат прибързани мерки за отваряне на българския пазар за чужди работници

„Отчитаме, че вече в България има недостиг на работници и това се дължи както на голямата миграция на българи, така и на демографската катастрофа.

Същевременно обаче, не е направено необходимото проучване.

Не може да се приемат, прибързани и на парче, мерки по отношение на проблем, който трябва да се реши след обективен анализ и при напрягане на научния и интелектуален капацитет на нашето общество“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Пенчо Милков от парламентарната трибуна. Той обясни, че между първо и второ четене на Закона за МВР са били  внесени текстове, с които се цели промяна на два закона – за чужденците в Република България и за трудовата миграция и трудовата мобилност, които регулират достъпа до българския пазар на труда на лица от трети държави.

„Това са отношения в обществото, които нямат връзка със закона за МВР. Двата големи български синдиката са решително против, което се вижда от протокол от обсъждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество“, допълни Милков. По неговите думи представителите на работодателските организации, както и специалисти в областта, в свои изказвания и становища в последните години формулират проблема за липсата на работна ръка и квалифицирани кадри, но липсва обективен и цялостен анализ за параметрите на проблема.

„Няма как да не се види, че отварянето на трудовия пазар в България има отражение върху друг голям проблем пред нашето общество – демографската криза. Свързан проблем е износът от България на все повече квалифицирана работна ръка – според изследване на БАН се увеличава делът на българите в чужбина с висше образование“, подчерта той. По неговите думи БАН прави извод, че демографията и образованието са пряко свързани.

„Трябва да се предприемат мерки за отваряне на трудовия пазар, но те не бива да бъдат самостоятелни, извън един комплекс от мерки – ограничаване на трудовата миграция на българите, особено на високо квалифицираните ни съграждани, повишаване на възнагражденията от българските работодатели за труд, за който в други държави българските работниците получават повече, обвързване на българското образование с икономиката“, каза още Пенчо Милков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!