«
»
FacebookGoogle+

Петър Кичашки за соросоидите: Няма да се обяснявам с тях. Съд до дупка!

Петър Кичашки за соросоидите: Няма да се обяснявам с тях. Съд до дупка!


Петър Кичашки за соросоидите: Няма да се обяснявам с тях. Съд до дупка!

Правозащитникът коментира и проблема с достъпността на плажовете и банкоматите за хората с увреждания

Петър Кичашки е български юрист, правозащитник и общественик, изпълнителен директор на Института за модерна политика, водил е десетки дела в защита на хората с увреждания. Именно заради това президентът Радев реши да го предложи от своята квота за член на Комисията за защита от дискриминация. Това предизвика истерична реакция сред соросоидите и обслужващите ги медии. На какво се дължи това и на други горещи въпроси отговаря за БЛИЦ Петър Кичашки. – Г-н Кичашки, Вие и гражданските организации, към които принадлежите, сте активни и публични опоненти на соросоидите, които непрекъснато ви нападат. Атакуваха ви и за назначението в антидискриминационната комисия. Имат ли основание техните нападки към Вас и на какво се дължат? – Разбира се, че внушенията, които правят и нещата, за които така безогледно ме обвиняват не отговарят на истината. Но, вижте, аз имам дългогодишна публична биография и няма да влизам в обяснителен режим с този или онзи, чиито твърдения нямат общо с фактите и правото. Да нападат мен и съмишлениците, с които работя по такъв клеветнически начин е цената, която плащаме за това, че сме независими от чужди мрежи на Сорос или на „Америка за България“ и от близките до тях корпоративни схеми. Никога не сме мълчали и не сме се страхували да заемем обществена позиция в противовес на техните цели, защото сме убедени, че е в интерес на България. Всички хора и организации с такава позиция плащат такава цена.

Включително и затова, че не пригласяме, а напротив сме сред принципните опоненти на опитите за корпоративно-политическо овладяване на съдебната власт, които някои среди ни представят за „съдебна реформа“, срещу уронващите държавността атаки към главния прокурор и въобще към институциите. Що се отнася до обидите и клеветите спрямо мен – вече ги преглеждат адвокатите ми и по съдебен път ще защитя честта и доброто си име.

– Този сезон се появиха информации от засегнати граждани, че плажовете не са достъпни за хора с увреждания. Какво трябва да се направи според Вас?
– Да, очевидно е, че има проблем, след като гражданите се възмущават от създалата се ситуация. Председателката на Комисията за защита от дискриминация доц. Ана Джумалиева вече обсъди с мен и колегите този въпрос в работен порядък. Към момента мога да кажа, че ще направим необходимото нашите регионални представители да направят оценка на недостъпността по плажовете, след което ще обсъдим в Комисията и ако се стигне до решение, ще изпратим препоръки при подписването на концесионните договори да бъде заложено изискване за създаване на достъпност за хората с увреждания. С други думи от идната година всички концесионери да са длъжни да изградят и поддържат достъпна за хората с увреждания среда.

Плажовете са публична държавна собственост и до тях трябва да имат достъп всички граждани, без значение дали са с увреждания или не. – Проблемът е, че не са само плажовете обаче, нали? Много места остават недостъпни за хората с увреждания. Защо така се случва?
– Така е, прави сте в тази констатация, наистина България е една от сериозно недостъпните държави в Европа. Факт е, че много се направи в последните години, особено в София това е видимо с просто око, но има и много още какво да се желае.

Особено голям е проблемът с разнородни публични сгради – банки, застрахователни дружества, заведения, театри и др. Разбира се въпросът с обществените институции – съдилища, общини, административни сгради и т.н., също все още на много места е отворен. Това са въпроси, които трябва да претърпят корекция. Много са проблемите
– ето например масово банките инсталират банкоматите си на високи места, с което правят невъзможно за хората в инвалидни колички, както и за малките хора да използват тези банкомати въобще. Далеч съм от мисълта, че банките нямат пари да изградят достъпност в клоновете си или да направят банкоматите си достъпни. В този смисъл в Комисията за защита от дискриминация сме решени да продължим активно да работим по тези въпроси и да направим всичко, което зависи от нас, проблемите с достъпността на средата да започнат да се решават.

Ръководството на КЗД, както и колегите членове на Комисията са изключително големи професионалисти и съм уверен, че с общи усилия ще успеем да постигнем резултати в тази сфера. Просто е недопустимо да продължаваме да се борим с едно прагче тук, друг тротоар там и да излиза, че тези елементарни въпроси сякаш надделяват над по-големия обществен интерес, а именно да направим приобщаваща среда за гражданите с увреждания.
– През годините се създаде впечатление, че за дискриминация се говори главно по етнически признак. Това ли изчерпва проблема с дискриминацията в обществото? – Не, далеч не го изчерпва. Много и сериозни са проблемите на хората с увреждания, дискриминацията на работното място и т.н. Статистиката на комисията е категорична – най-много жалби има за дискриминация по признак „увреждане“, много са случаите и за дискриминация по признак „лично положение“ и разбира се за дискриминация на работното място. Моето впечатление е, че досега комисията подхожда с еднаква сериозност към всички случаи на дискриминация, както когато става въпрос за етнически въпроси, така и когато говорим за увреждания и лично положение. Но обективната истина е, че Комисията се занимава с много повече теми, отколкото се счита от някои. Производствата пред Комисията са безплатни, също така поемаме и пътните разходи на страните, които участват в производствата пред КЗД. Затова използвам случая да призова всички граждани активно да се обръщат към нас, ако се чувстват дискриминирани – това може да стане, както на място в нашия централен офис на адрес бул. Драган Цанков 35 в столицата, така и при някой от регионалните ни представители, а такива има в почти всички областни градове.

Източник: Blitz.bg

Ние от bulpress.info заставаме зад него в борбата срещу соросоидите !

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *