«
»
FacebookGoogle+

Петър Кичашки за соросоидите: Няма да се обяснявам с тях. Съд до дупка!

Петър Кичашки за соросоидите: Няма да се обяснявам с тях. Съд до дупка!


Петър Кичашки за соросоидите: Няма да се обяснявам с тях. Съд до дупка!

Правозащитникът коментира и проблема с достъпността на плажовете и банкоматите за хората с увреждания


Петър Кичашки е български юрист, правозащитник и общественик, изпълнителен директор на Института за модерна политика, водил е десетки дела в защита на хората с увреждания. Именно заради това президентът Радев реши да го предложи от своята квота за член на Комисията за защита от дискриминация. Това предизвика истерична реакция сред соросоидите и обслужващите ги медии. На какво се дължи това и на други горещи въпроси отговаря за БЛИЦ Петър Кичашки. – Г-н Кичашки, Вие и гражданските организации, към които принадлежите, сте активни и публични опоненти на соросоидите, които непрекъснато ви нападат. Атакуваха ви и за назначението в антидискриминационната комисия. Имат ли основание техните нападки към Вас и на какво се дължат? – Разбира се, че внушенията, които правят и нещата, за които така безогледно ме обвиняват не отговарят на истината. Но, вижте, аз имам дългогодишна публична биография и няма да влизам в обяснителен режим с този или онзи, чиито твърдения нямат общо с фактите и правото. Да нападат мен и съмишлениците, с които работя по такъв клеветнически начин е цената, която плащаме за това, че сме независими от чужди мрежи на Сорос или на „Америка за България“ и от близките до тях корпоративни схеми. Никога не сме мълчали и не сме се страхували да заемем обществена позиция в противовес на техните цели, защото сме убедени, че е в интерес на България. Всички хора и организации с такава позиция плащат такава цена.

Включително и затова, че не пригласяме, а напротив сме сред принципните опоненти на опитите за корпоративно-политическо овладяване на съдебната власт, които някои среди ни представят за „съдебна реформа“, срещу уронващите държавността атаки към главния прокурор и въобще към институциите. Що се отнася до обидите и клеветите спрямо мен – вече ги преглеждат адвокатите ми и по съдебен път ще защитя честта и доброто си име.

– Този сезон се появиха информации от засегнати граждани, че плажовете не са достъпни за хора с увреждания. Какво трябва да се направи според Вас?
– Да, очевидно е, че има проблем, след като гражданите се възмущават от създалата се ситуация. Председателката на Комисията за защита от дискриминация доц. Ана Джумалиева вече обсъди с мен и колегите този въпрос в работен порядък. Към момента мога да кажа, че ще направим необходимото нашите регионални представители да направят оценка на недостъпността по плажовете, след което ще обсъдим в Комисията и ако се стигне до решение, ще изпратим препоръки при подписването на концесионните договори да бъде заложено изискване за създаване на достъпност за хората с увреждания. С други думи от идната година всички концесионери да са длъжни да изградят и поддържат достъпна за хората с увреждания среда.

Плажовете са публична държавна собственост и до тях трябва да имат достъп всички граждани, без значение дали са с увреждания или не. – Проблемът е, че не са само плажовете обаче, нали? Много места остават недостъпни за хората с увреждания. Защо така се случва?
– Така е, прави сте в тази констатация, наистина България е една от сериозно недостъпните държави в Европа. Факт е, че много се направи в последните години, особено в София това е видимо с просто око, но има и много още какво да се желае.

Особено голям е проблемът с разнородни публични сгради – банки, застрахователни дружества, заведения, театри и др. Разбира се въпросът с обществените институции – съдилища, общини, административни сгради и т.н., също все още на много места е отворен. Това са въпроси, които трябва да претърпят корекция. Много са проблемите
– ето например масово банките инсталират банкоматите си на високи места, с което правят невъзможно за хората в инвалидни колички, както и за малките хора да използват тези банкомати въобще. Далеч съм от мисълта, че банките нямат пари да изградят достъпност в клоновете си или да направят банкоматите си достъпни. В този смисъл в Комисията за защита от дискриминация сме решени да продължим активно да работим по тези въпроси и да направим всичко, което зависи от нас, проблемите с достъпността на средата да започнат да се решават.

Ръководството на КЗД, както и колегите членове на Комисията са изключително големи професионалисти и съм уверен, че с общи усилия ще успеем да постигнем резултати в тази сфера. Просто е недопустимо да продължаваме да се борим с едно прагче тук, друг тротоар там и да излиза, че тези елементарни въпроси сякаш надделяват над по-големия обществен интерес, а именно да направим приобщаваща среда за гражданите с увреждания.
– През годините се създаде впечатление, че за дискриминация се говори главно по етнически признак. Това ли изчерпва проблема с дискриминацията в обществото? – Не, далеч не го изчерпва. Много и сериозни са проблемите на хората с увреждания, дискриминацията на работното място и т.н. Статистиката на комисията е категорична – най-много жалби има за дискриминация по признак „увреждане“, много са случаите и за дискриминация по признак „лично положение“ и разбира се за дискриминация на работното място. Моето впечатление е, че досега комисията подхожда с еднаква сериозност към всички случаи на дискриминация, както когато става въпрос за етнически въпроси, така и когато говорим за увреждания и лично положение. Но обективната истина е, че Комисията се занимава с много повече теми, отколкото се счита от някои. Производствата пред Комисията са безплатни, също така поемаме и пътните разходи на страните, които участват в производствата пред КЗД. Затова използвам случая да призова всички граждани активно да се обръщат към нас, ако се чувстват дискриминирани – това може да стане, както на място в нашия централен офис на адрес бул. Драган Цанков 35 в столицата, така и при някой от регионалните ни представители, а такива има в почти всички областни градове.

Източник: Blitz.bg

Ние от bulpress.info заставаме зад него в борбата срещу соросоидите !

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!