«
»
FacebookGoogle+

Пирински: За преодоляване на неравенствата – Социален съюз!

„От ключово значение е хората активно да се ангажират във формирането на политиките, определящи за техния живот.

Това означава да бъде спечелена подкрепата на гражданите в полза на трансформирането на ЕС в пълноценен Социален съюз – Съюз на хората, от хората и за хората.”

Това заяви   евродепутатът социалист Георги Пирински на провелия се по предложение на Групата на социалистите в Европейския парламент на 7-ми януари ключов дебат на тема „Последиците за европейските граждани от растящите социално-икономически неравенства“.

В изказването си той посочи, че данните за драстичните неравенства, които вече надхвърлят всякакви предели на допустимост, са достатъчно добре известни. Въпросът обаче е какви са причините и необходимите отговори.

Относно причините, Пирински подчерта, че наложилият се корпоративен модел на максимални краткосрочни печалби води до отбягване плащането на данъци, до нарушаване на социалните и екологични норми, както и до натиск за понижаване на заплатите на работниците и нарушения на трудовите права.

В резултат корпорациите придобиват все по-голяма политическа власт – базата на политиките, които съхраняват и защитават сегашната система.

По-нататък евродепутатът припомни, че основният инструмент, с който ЕС разполага за намаляване на неравенствата между страните членки и вътре в тях е кохезионната политика, която следва да получи необходима политическа подкрепа, човешки ресурси и финансови средства, като се превърне във водещия приоритет на Многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г.

За целта средствата за кохезионната политика следва да бъдат увеличени и тя да бъде насочена преди всичко към най-изостаналите региони.

Необходимо е също да се осигури приоритет на социалните инвестиции, националното съфинансиране да не се отчита като бюджетен дефицит по Пакта за стабилност и растеж, а грантовете да останат основната форма за реализация на кохезионните проекти.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *