«
»
FacebookGoogle+

През последните 24 часа: Хакерска атака удари хиляди български потребители чрез приятелите им във Фейсбук!

През последните 24 часа: Хакерска атака удари хиляди български потребители чрез приятелите им във Фейсбук!
Снимка, която идва като лично съобщение по Фейсбук от приятел, източва банковата ни сметка и краде всички пароли и ценна информация от компютъра, пише „Телеграф“.

За последните 24 часа масово българските потребители в социалната мрежа са получили подобни файлове, които са маскирани като снимки. Езикът за програмиране на вируса е написан на „ДжаваСкрипт“.

Файлът се изпраща от човек, с когото сме приятели във Фейсбук и чийто профил вече е бил хакнат от киберпрестъпниците. Те дават команда вирусът да се разпрати до всички абонати от френд листата на заразения абонат. Така например, ако хакнатият профил има 1000 приятели, всички те могат да получат вируса на лично съобщение. Който кликне върху него при опит да го отвори или свали, се заразява. На пръв поглед нищо не се случва.


Веднъж като инсталират зловещия код, извършителите имат отдалечен достъп до компютъра ви – виждат всички набирани пароли, както и информация за банковата ви карта, ако потребителят пазарува от интернет, но могат и тайно да включат компютъра и тайно да наблюдават жертвата. Освен това заразеният компютър може да се използва за масови атаки от типа бот нет, при които хиляди PS-та правят заявка за отваряне на даден сайт и той се срива.

Като бонус извършителите може да качат т. нар. кийлогър, който да запаметява всяко наше натискане на копче от клавиатурата. По този начин подслушват кореспонденцията на абоната. „Човекът, чийто профил във Фейсбук е хакнат, трябва да си смени паролата за социалната мрежа, да си преинсталира операционната система и да си качи добра антивирусна програма,с която да сканира всички файлове“, коментира експерт по киберсигурност. Ако потребителите имат съмнение, че може да са се заразили при опит да отворят линка, също трябва да си отворят хард диска с добра антивирусна програма.
Източник: blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!