«
»
FacebookGoogle+

Проф. Георги Михайлов: Дали проблемът с лекарствата за хипертония не е провокиран от частни интереси

Проф. Георги Михайлов: Дали проблемът с лекарствата за хипертония не е провокиран от частни интереси
Проф. Георги Михайлов: Дали проблемът с лекарствата за хипертония не е провокиран от частни интереси

„През изминалата седмица Изпълнителната агенция по лекарствата издаде разпореждане за изтегляне от пазара на определени медикаменти за лечение на хипертония и слединфарктни състояния, съдържащи валсартан. В последствие, първоначалният списък бе променен. Това предизвика сериозно безпокойство у твърде голям брой пациенти – над 160 000, които ползват съответните продукти”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Героги Михайлов от парламентарната трибуна.

Той добави, че липсата на официална декларация от ръководството на ИАЛ е породила сериозни въпроси у гражданите, както и страхове, че посоченият примес в  медикаментите от списъка е канцерогенен. „Твърдението в официалния сайт на ИАЛ, че промените в технологията на фирмата- производител са регистрирани още от 2012 г.- допълнително нагнети  напрежение.


Това бе и поводът за поисканото от нас изслушване на директора на ИАЛ”, уточни Михайлов. Народният представител бе категоричен, че  намесата на агенцията е следвало да бъде своевременна. „ Хората основателно задават въпроса, дали оставените в мрежата медикаменти, съдържащи валсартан не съдържат определената като токсична субстанция диметилнитрозамин. В обществото се поставят и други въпроси-  да не се окаже, че целият проблем с лекарствата е продиктувана от други частни интереси. В общественото пространство вървят и други мнения, че се предписва терапия с различна финансова стойност от тази, която пациентите в момента получават”, каза още народният представител.

Георги Гьоков: Поведението на Изпълнителната агенция по лекарствата беше неадекватно – предизвика паника сред 160 000 души

„Поведението на Изпълнителната агенция по лекарствата беше неадекватно. Може да са постъпили професионално, но предизвикаха паника сред 160 000 души“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той подчерта, че в публичното пространство се разнасят различни списъци с лекарства.

„Единият е с 62 лекарства, които са блокирани или оттеглени, друг – актуализиран списък на лекарства, които не са оттеглени от фармацевтичната мрежа“, обясни той. Гьоков попита дали е пълен списъкът на лекарствата и как са подбирани те – по информация на производителя, на Европейската агенция за лекарствата или по друга информация. „Каква е гаранцията, че още утре няма да се актуализират списъците и лекарствата от единия списък- да преминат в другия? 160 000 човека очакват отговор“, каза още народният представител. Той попита и как ще се разсее паниката сред хората. „Остава впечатлението, че производителят не си признава какви съставки има в лекарствата“, каза още Гьоков.

Дора ЯнковаСтранно е как един проблем, който е изключително важен за здравето на много български граждани, е решен чак след седмица

„Много от пациентите, които ползват тези лекарства, се развълнуваха за взаимоотношенията си НЗОК  и лекуващите си лекари. Притесненията на хората, които имат хипертония, са много големи. Те не знаеха- ще им се признае ли новото изписване на лекарства, тъй като вече имат предписани”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Дора Янкова.

Тя добави, че директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата е съобщила на народните представители, че на 3-ти е била информирана за изтеглянето на лекарствата с валсартан. „Цяла седмица вие не се събрахте заедно с НЗОК и министъра на здравеопазването. Това, че всяка институция, свързана със здравето на хората е правила нещо, не е достатъчно, трябваше да успокоите хората, ако наистина няма проблем. Странно е как един проблем, който е изключително важен за здравето на много български граждани, междуинституционално е решен чак след седмица”- каза Янкова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!