Проф. Георги Михайлов: Нито БСП, нито българският народ ще приемт бюджета на НЗОК

Проф. Георги Михайлов: Нито БСП, нито българският народ ще приемт бюджета на НЗОК
„Предложеният Закон за бюджета на НЗОК няма да бъде приет нито от БСП, нито от българския народ“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. Основните причини за това са: липсва прагматична и полезна за нацията здравна политика; няма баланс между болничната помощ, средствата, които се отпускат за нея и средствата за медикаменти; няма промяна в съотношението между доболнична и болнична помощ; няма промяна в управлението на финансовите потоци. „Каква е ефективността на българското здравеопазване- може да прецени целият български народ. Неговото отношение остава остро негативно“, коментира той. По думите му  една трета от увеличаващия се бюджет на НЗОК ще отиде за плащания по трансфери.

„В преходните и заключителни разпоредби, в противовес на Закона за нормативните актове, се променят десетки закони, като се създават структури, които нямат никакъв реален професионален смисъл“, обясни проф. Михайлов и посочи като пример създаването на мегаагенцията за медицински надзор, която обединява звена, които нямат нищо общо едно с друго. Според него  така формирани, тези звена ще трябва, в рамките на агенцията, сами себе си да контролират.  Той посочи, че закриването на Агенцията по трансплантации и включването й в мегаагенцията по медицински надзор замита сериозните съществуващи проблеми и ги прави още по-трудни за решаване. „Така, не на шега, се отива и към обезличаване на ролята на Министерство на здравеопазването“, категоричен бе той. Проф. Михайлов подчерта, че има и редица други абсурдни  предложения като: да зависи от МС развитието на конкретна лечебна дейност в някое лечебно заведение и разкриването на лечебни заведения да се утвърждава от НС; премахването на системата на оценка и акредитация и заместването й от одобрение; прелицензирането на всички лечебни заведения за една година, което включва и личните медицински практики.

Доц. Георги Йорданов: Предлагаме бюджетът на НЗОК да се раздели на две части заради нарушаването на много конституционни норми

„Предлагаме внесеният от МС законопроект за бюджета на НЗОК да се раздели на две части заради нарушаването на много конституционни норми. Едната да е бюджет на НЗОК, а преходните и заключителните разпоредби да бъдат внесени като законопроекти за изменение и допълнение на законите, които касаят“. Това каза народният представител доц. Георги Йорданов. Той добави, че БСП не подкрепя този законопроект, защото в него отново приоритет не е извънболничната медицинска помощ, а болничната. „Отново не е предвидена система за персонален контрол от страна на пациента за медицинските дейности, които са извършени при неговото лечение и тяхната себестойност“, обясни доц. Йорданов.

Георги Гьоков: При всички управления на ГЕРБ не се променя размерът на голямата част от социалните плащания

„Десет години след присъединяването ни към ЕС, България продължава да изостава от останалите страни членки в много области. Страната ни продължава да има огромни проблеми, свързани основно с демографията, ниските доходи, бедността и неравенствата, здравеопазването, пенсионната система и какво ли още не“. Това каза народният представител Георги Гьоков. Той добави, че в бюджет 2019 липсват каквито и да е ангажименти и политики, насочени към справяне с тези проблеми. „Вече открито можем да наречем заплахи, защото липсата на адекватни реакции от управляващите ги прави толкова значими, че са вече риск за националната ни сигурност“, каза още Гьоков.

Народният представител припомни, че при представянето на бюджета правителството  е отбелязало, че социалната политика е един от основните приоритети за 2019 г. „Акцентира се на: увеличените средства за отопление с 40,4 млн.лв., повече средства за хората с увреждане,  7 млн.лв. за новата помощ за деца сираци, увеличената минимална работна заплата от 510 на 560 лв., увеличения размер на максималната пенсия на 1 200 лв.  – предизборно.

С това се изчерпват положителните моменти в „социалния“ бюджет на правителството“, категоричен бе Гьоков. Той заяви, че докато това правителство е на власт, негативните процеси ще се задълбочават. „Както и досега, при всички управления на ГЕРБ, не се променя размерът на голямата част от социалните плащания в бюджета, въпреки сериозните прокламации за социалната му насоченост и за дадените в повече милиони.

И за 2019г. остават замразени: обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, месечните помощи за деца, еднократната помощ при раждане, еднократната помощ при раждане на близнаци, еднократната помощ при осиновяване на дете, еднократната помощ за майките студентки, месечната помощ за деца с трайни увреждания, минималният и максималният размер на обезщетенията за безработица,  еднократната помощ за първокласниците и много други“, обясни още народният представител.

Гьоков коментира, че ПГ на „БСП за България“ няма да подкрепи предложения от правителството Бюджет за 2019 г., защото той продължава тенденцията за подържане на най-високи нива на бедност и неравенства в ЕС, задълбочава демографската катастрофа и ни отдалечава Европа.

Проф.Румен Гечев: Ситуацията с чуждестранните инвестиции у нас е катастрофална

„Вече няколко пъти правителства на ГЕРБ ни предлагат бюджети, които не са свързани с динамиката на проблемите на икономиката и с растежа й“. Това каза народният представител от ПГ на БСП проф. Румен Гечев. Той добави, че ситуацията с инвестициите е катастрофална. „По данни на БНБ-чуждите инвестиции са спаднали с 60-70% спрямо миналата година, общото равнище на инвестициите също спада постоянно“, обясни Гечев. Той добави, че за същия период в Румъния има над 2800 нови фирми с чужд капитал. Народният представител каза още, че България е единствената страна в ЕС, за този период, с такъв спад на инвестициите и заяви, че това е притеснително.  „Износът на капитали от страната също расте, това означава, че инвеститорите ни заобикалят“, коментира Румен Гечев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!