Проф. Георги Михайлов: Предлаганият модел на здравеопазване не носи промяна на системата, а нейното дофинансиране

Проф. Георги Михайлов: Предлаганият модел на здравеопазване не носи промяна на системата, а нейното дофинансиране
Този парламент е изчерпал своя вот на доверие и търсим решение в едни предсрочни избори

„Искаме надпартиен модел в здравеопазването, който да се обсъди професионално и политически. Управляващите сега представят модел, правен няколко месеца на тъмно, но сам по себе си не предлага промяна на системата, а само нейното дофинансиране и вкарване на нови играчи, без да ги питат дали въобще са съгласни. Затова търсим отговорност“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов пред БНР. Той подчерта, че вотът на недоверие е демократичен начин да се постави за обсъждане проблем, който е изключително важен за България. „Този парламент е изчерпал своя вот на доверие и търсим решение в едни предсрочни избори“, допълни той.

Проф. Михайлов припомни, че идеята за промени в здравеопазването е поставена още в началото на 44-то НС от „БСП за България“. „Още тогава заявихме, че системата на управление и финансиране на здравеопазването е дълбоко порочна. Минаха девет месеца и сегашният министър Ананиев заяви официално, че системата е болна и трябва да се направи нов модел. От тогава минаха още девет месеца. Сега се предлагат промени, които не са обсъдени с политическите партии, Лекарския съюз и дори новите играчи, които се вкарват в системата – застрахователите. Става дума за предложение за допълнително финансиране на системата, без да се пипа изобщо гръбнакът на системата, начина на финансиране на здравната система“, обясни той. Според него в България няма средна класа „Колко хора живеят под и малко над прага на бедността – значителната част от населението. И тези хора ще ги накарат, при неясни критерии,  да плащат допълнително за здраве?“, попита депутатът от левицата.

Народният представител посочи, че здравеопазването е една от най-чувствителните теми за хората и разговорът е твърде закъснял. Той подчерта, че новият бюджет е формиран и промените, които се предлагат сега, евентуално могат да се случат през 2020 г. Проф. Михайлов заяви, че има данни какви са задълженията на много болници и колко болници са пред затваряне. „Сегашният модел на здравеопазването измести човека далеч от центъра на системата и въведе интереси, които са чисто търговски“, каза още той.

„Имаме концепция за здравеопазването, заложена в нашата „Визия за България“, която представя много страни от икономическата и социална дейност на държавата. Тази концепция синхронизираме с гражданите в цялата страна и ще я представим в детайли“, посочи народният представител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!