«
»
FacebookGoogle+

Проф. Михайлов към министър Ананиев: Имаме нужда от държавна визия за лечение на хората с редки заболявания, а не участие на НЗОК

Проф. Михайлов към министър Ананиев: Имаме нужда от държавна визия за лечение на хората с редки заболявания, а не участие на НЗОК

„През последните седмици станахме свидетели на много проблеми около пациенти  с редки заболявания,  на един от които дори беше отказано лечение  извън територията на страната. Какво е вашето виждане за стратегията за лечение на редките заболявания в България, взаимодействието с НЗОК и  ефективността на това взаимодействие?“.


Този въпрос отправи народният представител от левицата проф. Георги Михайлов към министъра на здравеопазването. Според него темповете, с които се развива списъкът на болните и на заболяванията, който след това се обсъжда за пълно или частично реимбурсиране, са незадоволителни.

„Длъжен съм да ви заявя, като специалист, че броят на редките заболявания в света е около 7000, така че цифрата 135 или 138- далеч не изчерпва нито списъка, нито проблема“, заяви той.  „Създаването на Комисията по редки болести трябваше да реши проблема, държавата да изработи стратегия- на кои заболявания да заплаща частично или напълно лечението. Липсата на решение на този проблем създаде т. нар. медицинска емиграция“, заяви той.

Според проф. Михайлов прехвърлянето на цялата отговорност за лечението на тези пациенти върху НЗОК е дълбоко неправилно. По думите му НЗОК е финансов орган, който след оценка на министерството,  извършва плащане по определени направления на клиничната медицина. „Тя обаче е област, която е изключително сложна и лечението на тези пациенти изисква сериозна и държавна визия, а не участие на НЗОК. Само така разходваните средства ще бъдат целесъобразни“, заключи проф. Михайлов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!