Проф. Румен Гечев: Случващото се в Европа се пресилва, а място за паника няма

Проф. Румен Гечев: Случващото се в Европа се пресилва, а място за паника няма

До есента ще разработим алтернативен вариант на сегашното управление

Проф. Румен Гечев: Случващото се в Европа се пресилва, а място за паника няма

„Трябва хладнокръвно и спокойно да се анализират фактите около изхода от референдума във Великобритания. Малко се пресилва случващото се в Европа, а място за паника няма“ Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. Той подчерта, че Великобритания дава 15% от БВП на Европа, а британската икономика е втората в ЕС след немската. „Излизането на Великобритания от ЕС означава откъсването на една голяма част от „тортата“ на икономическа Европа. Няма как да няма дълбоки сътресения във финансовата и икономическата система“, каза още той. По отношение на ефекта върху България от Брекзит проф. Гечев посочи, че става дума само за 5-6% от чуждестранните инвестиции и Великобритания не е толкова значим партньор. Според него Брекзит ще се отрази негативно на ЕС като цяло, а оттам европейският ефект върху България ще бъде огромен. „Малка страна като България ще бъде силно повлияна негативно от развитията в Европа, тъй като свиването на европейския бюджет означава по-малко средства за България“, допълни той. Проф. Гечев очаква догодина да получим по европейски програми под 3 млрд., вследствие от Брекзит, а след 2020 г. сумата ще отиде на нула. „Зависимостта на България от еврофондовете е пагубна. Десните партии са тези, които вкараха Европа в настоящия хаос“, посочи зам.-председателят на левицата и даде за пример председателя на ЕК Юнкер, който е представител на дясна партия. „Учудвам се, че още никой не е поискал оставката на Юнкер. Това, което казаха англичаните на референдума, е резултат от нискоефективната работа на бюрокрацията в Брюксел“, подчерта проф. Гечев.

До есента ще разработим алтернативен вариант на сегашното управление

По отношение на конкретните финансови разчети за алтернативната политика, която предлага БСП, проф. Румен Гечев посочи, че партията разполага с редица експерти, а освен това е съставен и екип с експерти от БАН и няколко висши учебни заведения в България. „До есента с формирания екип ще разработим алтернативен вариант. Той няма да бъде партиен, а ще бъде ориентиран към стимулиране на икономически растеж в България“, каза Гечев и добави, че акцентът ще бъде върху публично-частното партньорство и засилването ролята на държавата в икономиката. „Това, което ще подсетим Бойко Борисов още веднъж, е какъв е проблемът на България в момента – прекомерното залагане на външнотърговския оборот и икономическата обвързаност с ЕС, липсата на баланс в икономиката на България и връзки с други региони на света сега ще ни изиграе лоша шега“, прогнозира Гечев.

Проф. Гечев посочи, че с оглед на случващото се в Европа, очакванията за свиване на еврофондовете, 20-те млрд. нов заем на България, догодина управляващите няма да могат да се справят дори с текущи плащания.

Във връзка с решението на арбитража за АЕЦ Белене, проф. Гечев коментира, че в грубия строеж до 1989 г. са заровени над 1 млрд. щатски долара. „С лихвите и другите разходи, те са 1,5 млрд. Сега ние трябва да платим над 1 млрд. лв. на руската страна за поръчано оборудване. Възниква въпросът – толкова ли сме богати и глупави, за да загубим над 2,5 млрд. евро общо разходи до момента, да сме изплатили половината и да не произвеждаме нищо“, допълни той и посочи, че проектът Белене трябва да бъде довършен, защото навсякъде по света атомните централи са печеливши.

По повод посещението на Корнелия Нинова в Москва, народният представител коментира: „Даваме знак, че отговаряме на поканата на един световен лидер, така както бихме се отзовали на покани от Великобритания, Франция или САЩ“.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!