Проф. Румен Гечев: Сметната палата да провери дали правителството на Борисов е нарушило Закона за бюджета

Проф. Румен Гечев: Сметната палата да провери дали правителството на Борисов е нарушило Закона за бюджета
„Винаги сме настоявали да се изпълняват Конституцията и законите на страната.

Има Закон за бюджета и във всяка цивилизована държава той се изпълнява стриктно. Имаме сериозни основания да смятаме, че правителството на г-н Борисов е нарушило Закона за бюджета с разпределението на средствата в края на миналата и началото на тази година“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред журналисти в парламента.

„Искаме Сметната палата – институцията, която е оторизирана да прави проверките, да провери как са направени разходите в края на 2017 г., началото на 2018 г., кой е взел решение за тези разходи, съответства ли това на Закона на бюджета и свързаните с него други закони и нормативни актове“, допълни той.

Проф. Гечев обясни, че Народното събрание е институцията, във всяка демократична държава, която утвърждава бюджета, прави го в закон и като такъв, той трябва да бъде изпълняван стриктно.

„Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета“, категоричен е депутатът от левицата.

Според него управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. „В края на 2017 г. те разпределиха стотици милиони левове“, подчерта депутатът и обясни трика на управляващите.

„Цяла година проглушават за излишъци в бюджета, заради това, че те не харчат 2.5 млрд.лв. капиталови разходи. Задържат огромни средства в стотици милиони, с които лишават българските фирми и потребители от тези средства, намаляват динамиката на БВП, защото тези пари не влизат в икономиката- и на тъмно, в края на годината, изведнъж си ги разпределят.

Същото правят и от началото на 2018 година.

С изключително странни решения, при двустранни срещи между премиера и представители на МВР и други- те отпускат  стотици милиони, без санкцията на парламента, в нарушение на Конституцията“, каза още проф. Румен Гечев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!