Путин нанесе съкрушителен удар на руските супербогаташи!

Путин нанесе съкрушителен удар на руските супербогаташи!

Управляващата в Русия партия „Единна Русия“ изчисти от милиардери редиците на кандидат-депутатите си. Констатацията е на в. „Ведомости“, който съобщава за нова тенденция в политическата организация на Путин. 

Публикуваните от Централната избирателна комисия справки за доходите и имуществото на претендентите за Думата изглеждат далеч по-скромни от тези при предишната кампания, пише „Монитор”.

През 2011 г. „Единна Русия“ се славеше като „партията на богатите“, но сегашният списък дава далеч по-малко основания за подобно определение. От 400 кандидат-депутати едва 47 са с годишен доход, превишаващ 10 млн. рубли или 139 000 евро. Преди пет години техният брой беше 83-ма души от 597 кандидати.

Намалели са и доходите на най-състоятелните претенденти за законодателната власт. В момента класацията на богаташите води Леонид Симановский, чиито доход за 2015 г. се равнява на 909 млн. рубли или 12,7 млн. евро. За сравнение при предишния парламентарен вот най-заможният в листата на „Единна Русия“ Борис Зубицки, бивш генерален директор на компанията „Кокс“, бе декларирал 1,9 млрд. рубли или €26 млн. годишни приходи.

Втори сега в класацията е Александър Князев с 4,5 млн. евро. Приходите на премиера Дмитрий Медведев, който също е кандидат за Думата, са далеч по-скромни – за миналата година той си е докарал малко повече от 121 000 евро. През 2011 г. в листата на управляващата партия фигурираше и основателят на Лебедянския консервен завод Николай Борцов, който си беше докарал 1,3 млрд. рубли за година.

Избирателните списъци на „Единна Русия“ са изготвени в съответствие на резултатите от предварителното гласуване, в което преднина взеха „много нови лица, представляващи най-различни социални групи, но без сериозен личен капитал и имоти, затова сред кандидатите вече има доста по-малко хора от списъка на „Форбс“, казва събеседник на „Ведомости“ от партийното ръководство. Ръководителят на фонда „Петербургска политика“ Михаил Виноградов обясни пред изданието, че „Единна Русия“ е изпратила състоятелните кандидати да се борят за гласове в едномандатни райони.

„Това обаче не е „заточение“, целта е тези хора да побеждават – колкото повече инвестира един кандидат в своята кампания, толкова е по-мотивиран да спечели“, категорични са от фонда. Първичните избори в партията на властта издигнаха на челни позиции обществени дейци, работещи в бюджетния сектор, синдикални лидери и активисти на Общоруския народен фронт. „Това са хора с невисоки доходи, защото се търсят тъкмо кандидати „с обществен потенциал“, посочва Александър Пожалов, политолог от близкия до Кремъл фонд ИСЕПИ.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!