«
»
FacebookGoogle+

Разузнаването на САЩ срещу Русия е най-активно от времето на СССР насам

Разузнаването на САЩ срещу Русия е най-активно от времето на СССР насам

САЩ разширяват шпионските си операции срещу Русия до най-високото им ниво от времето на студената война, пише американското издание „Вашингтон Пост“ (The Washington Post) в статия, цитирана от РБК в четвъртък (15 септември).

По данни на изданието мобилизацията засяга ЦРУ, отделите на Агенцията за национална сигурност (АНС), работещи в сферата на кибер шпионажа, спътниковите системи и други разузнавателни възможности, които по-рано са използвани за борба с тероризма в райони с военни действия.


Високопоставен източник от американското разузнаване твърди, че тероризмът продължава да е главна цел на американското разузнаване, но неотдавна от Белия дом и шефа на националното разузнаване са пристигнали директиви, заради които Русия се е издигнала на върха на списъка с приоритетите за първи път от времената на СССР.

Според източника причината е, че през последните 2 години САЩ са били „хванати неподготвени“ за руската „агресия“, която включва присъединяването на Крим, операцията в Сирия и хакерските атаки.

Все пак няма планове ЦРУ и другите разузнавателни агенции да бъдат върнати в състоянието им по време на студената война. Според събеседника на изданието в момента ЦРУ и останалите агенции харчат за шпионаж в Русия около 10% от своя бюджет, докато във времената на СССР този дял е бил над 40%.

Изданието съобщава още, че руската Служба за военно разузнаване има 150 или повече агенти в САЩ. Те работят не само във Вашингтон и щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк, но и в Сан Франциско и други големи градове.

В същото време ЦРУ има максимум няколко десетки агенти в Русия, както и още няколко десетки в Източна Европа и държавите от бившия СССР. Броят има напоследък се е увеличил, но те трябва да бъдат обучени и за момента все още не са достатъчно опитни и продуктивни, отбелязва вестникът.
Източник: Руски дневник

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!