FacebookGoogle+

Румен Гечев: Политическите решения в ЕС да са съобразени с икономическите последствия за държавите членки

Румен Гечев: Политическите решения в ЕС да са съобразени с икономическите последствия за държавите членки
Кандидатът за евродепутат Румен Гечев и народният представител от левицата Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“ се срещнаха с ръководството на „Захарни заводи“ АД.

Председателят на Надзорния съвет Георги Узунов и председателят на Управителния съвет и Изпълнителен директор Валентина Ралева информираха гостите за текущото състояние  на икономическата група „Захарни заводи“.

Специално внимание бе обърнато на неравнопоставеното отношение на европейското законодателство към операторите в сектора. За производителите на захар от цвекло е осигурена пълна свобода, докато за рафинериите са въведени трудно преодолими митнически бариери. Съществуващите квоти се разпределят несправедливо. България влезе в Европейския съюз с признати традиционни потребности от сурова захар за рафиниране от 198 000 тона. Сегашната система за разпределение трудно осигурява 50-60 хил.тона годишно. Резултатът се вижда. От 6 рафинерии, четири фалираха. Практически работи само една – тази в Горна Оряховица, която също изпитва огромни затруднения.


Неблагоприятни икономически последствия за България и за всички източноевропейски държави възникват и поради недобре обмисленото  Споразумение за асоцииране на Украйна към Европейския съюз. Свободният достъп на украински захарни изделия поставя българските производители в неравностойно положение. Огромните социалноикономически различия, изразяващи се във факта, че цените на суровините, енергията и труда в Украйна са много по-ниски от България, водят до нелоялна конкуренция. Навлизането на украински стоки на българският пазар става с огромна скорост. Само за 2 години, в резултат на изключително ниските цени, някои от стоките станаха пазарен лидер.

Депутатът Румен Гечев посъветва домакините да сезират Световната търговска организация. Налаганите от Украйна експортни мита не може да  става произволно и Световната търговска организация е компетентна. България, като член на СТО, може да настоява да се разглеждат въпроси, водещи до нелоялна конкуренция. „Пазарите на захарните заводи са европейски – българските производители определено печелят от свободния пазар, но губят от това, че действията на политическата класа не са добре координирани за адекватна защита на националните интереси. Нашите работодателски организации трябва да обединят сили, защото и други сектори страдат от същия проблем. Около този въпрос всички можем да обединим усилия“, подчерта Явор Божанков.

Гечев и Божанков поеха ангажимент да подкрепят българските производители и в борбата им за защита на българската индустрия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!