«
»
FacebookGoogle+

Румен Радев призова политиците да се опират на военната експертиза

Румен Радев призова политиците да се опират на военната експертиза
В речта си за Деня на храбростта и Българската армия президентът Румен Радев призова политиците да се опират повече на военната експертиза, „за да могат да защитават хората, особено в днешно време пред заплахите, пред които сме изправени“, съобщи БНТ.

В словото си президентът посочи, че изминалата година е била повратна в отношението към въоръжените сили заради приетите проекти за модернизация и превъоръжаване на армията. Той изтъкна, че при следването на тези ангажименти е нужна висока военна експертиза и прозрачност при избора на нова техника.

„Разбира се, крайното решение при този избор винаги е политическо. Но нека не забравяме, че военното дело и технологиите станаха изключително сложни и затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, когато взимат важни решения. Защото, уважаеми дами и господа,

не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника

и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони“, заяви Радев.

В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания „СААБ“ за изтребителите „Грипен“ като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. На парада днес единствената бойна техника, която участва, бяха два самолета МиГ-29, вертолети Ми-17 и „Кугар“.

С камбанен звън и „На многая лета“ започна ритуалът по освещаването на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин в София, отслужено от патриарх Неофит. Днес Църквата чества паметта на св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, считан за покровител на войнството.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I“. Министър-председателят Бойко Борисов,министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев народни представители от 44-тия парламент, кметът на София Йорданка Фандъкова също присъстваха на тържественото събитие.

Премина и традиционният Гергьовденски парад на въоръжените сили, чийто командващ беше командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. При изпълнението на Националния химн по време на парада бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.
Източник: dnevnik.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *