«
»
FacebookGoogle+

Русия разработва микровълнови оръжия

Русия разработва микровълнови оръжия

Русия ще въоръжи бойните си дронове шесто поколение с микровълнови оръжие, пише „Нешънъл Интерест“ (National Interest), като цитира интервю на ТАСС с директора на държавния производител на електроника Владимир Михеев във вторник (12 юли)

Според Михеев оръжията, които са в състояние да блокират електронното оборудване на всеки самолет, вече съществуват и „могат да поразяват цели в радиус от десетки километри“.Той обаче допълва, че микровълновите оръжия могат да са също толкова опасни за този, който ги използва, колкото са и за мишената му.


В момента Русия разработва летателни апарати от шесто поколение във вариант със и без пилот. Очаква се те да влязат в употреба през 2025 година. Според плановете само безпилотната им версия ще бъде снабдена с микровълново оръжие.

„Електромагнитният импулс, изстрелван от микровълновото оръжие, е толкова мощен, че е изключително трудно пилотът да се предпази от собствените му оръжия“, обяснява Михеев.

„Както и да се опитваме да предпазим кабината, електронният пулс ще проникне в нея. И тъй като и човекът до известна степен е „уред“, работещ на основата на получаване и предаване на електромагнитни сигнали, подобни оръжия могат да причинят тежки увреждания на здравето на пилота“.

Според експерта дроновете, снабдени с микровълнови оръжия, ще бъдат хиперзвукови и ще се движат със скорост от 4 до 5М.
Източник: blitz.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!