«
»
FacebookGoogle+

Руските и американските военни обединиха усилията си в борбата за Ракка

Руските и американските военни обединиха усилията си в борбата за Ракка

Около Ракка по две направления водят настъпление проамериканските отряди на опозицията и сирийските правителствени войски, които напоследък не провеждаха никакви операции в провинция Ракка. Сега хвърлиха в атака срещу ИД своите ударни части, които действат с поддръжката на руската авиация.


По данни на „Коммерсантъ“ в разработката на плановете за настъпление помагат военни съветници от Русия. От това колко стремително ще се развие настъплението зависи срокът за завършване на основната фаза на антитерористичната операция в Сирия и съседен Ирак.

Руската помощ

Започналото през миналата седмица настъпление на сирийската армия към Ракка се превърна в принципно нов момент. Правителствените сили не са се появявали в тази провинция от 2014 г., когато забранената в РФ „Ислямска държава“ завзе тези територии. Единствените, които оспорваха властта на халифата в тази провинция бяха кюрдските отряди и няколко формирования на опозицията, включени в „Демократични сили на Сирия“ и ползващи се с подкрепата на САЩ.

Именно тези формирования обявиха в края на май настъпление към 200-хилядния град Ракка, провъзгласен за „столица“ на халифата. Впрочем това настъпление, което се водеше по северното направление, не се развиваше много стремително – една от причините е ограниченият човешки ресурс на кюрдите и „умерената опозиция“.

По-сериозна заплаха за „Ислямска държава“ се оказа операцията на сирийската армия и отрядите на опълчението. По данни на базирания в Ливан панарабски канал „Ал-Маядин“ правителствените сили за първи път от две години насам са пресекли границата на провинцията, превзели са важен транспортен възел в селището Закия и развиват настъпление към град Табка, в чиито околности се намира военното летище и язовирната стена на река Ефрат.

Ако армията успее да превземе Табка, пред нея се открива пряк път към Ракка, до който остават 40 км. Както пишат някои западни издания, в авангарда на настъпващите сили са елитните армейски подразделения, известни като „Орлите на пустинята“. В операцията е включена бронетехника, артилерия и авиация.

Нито Дамаск, нито Москва, нито Вашингтон официално потвърждават, че двете антитерористични коалиции координират действията си в провинция Ракка. Въпреки това, военните експерти, коментиращи ситуацията в арабските и западните медии, считат този вариант за вероятен.

Според руски военен източник на „Коммерсантъ“, въздушно-космическите сили на РФ оказват сериозна подкрепа на сирийската армия в настъплението към Ракка. Както съобщава източникът на „Коммерсантъ“, именно действията на руската фронтова авиация са позволили на правителствените сили да навлязат навътре в провинцията и на практика им е открила пътя към Табка.

„Изборът на цели се осъществяваше на базата на данни от космическо и агентурно разузнаване, а действията на сирийската армия се координират с наши военни съветници“, казва източникът на „Коммерсантъ“. „С оглавяваната от американците коалиция ние установихме контакт, но за съвместна планирана акция не можем да говорим. Ние го предложихме, но САЩ не искат пълноценно сътрудничество с нас“ – каза още руският военен.
Източник: bg.rbth.com/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!