«
»
FacebookGoogle+

Светлана Шаренкова: Русофилството в България не е просто емоция, а част от националната ни идентичност

Светлана Шаренкова: Русофилството в България не е просто емоция, а част от националната ни идентичност

„Русофилството в България не е просто емоция, то е част от българската национална идентичност вече няколко века. От тази гледна точка политическите партии и гражданското общество трябва системно и последователно да отстояват възстановяването на едни специални отношения с Руската федерация”.


Това заяви в предаването за лява политика „Червена линия” Светлана Шаренкова – член на Националния съвет на партията и председател на Форум „България-Русия”. В тази връзка тя подчерта, че в международните отношения понятието спeциални отношения, приятелски, братски, имат своето място.

Шаренкова даде пример с посещението на американският президент Обама, който във Великобритания е подчертал специалните отношения с островната държава. „Защо тогава България да не може да има специални отношения с Русия”, попита тя.

Според Шаренкова никой не отрича, дори и най-големите русофоби, че има много емоция в българо-руските отношения и това е голямо богатство. „Обичта и признателността на България към Русия обективно и исторически не могат да бъдат подминати.

С руския народ ни свързва не само общият славянския, православен корен, ние имаме обща хилядолетна история, ние сме братски народи. Всички знаем за стотиците жертви, които Русия дава за нашето освобождение от турско иго”, каза още тя.

По думите й, независимо от твърденията, че Русия е имала имперски интереси, тя си е тръгнала от страната ни без педя българска земя и е оставила костите на десетки хиляди свои воини. „Всеки здраво мислещ политик би трябвало тази емоция да я използва малко прагматично, защото тези връзки би трябвало да бъдат подплатени с контакти, политика, икономика, култура. Това се случваше през 45-те години социализъм”, обясни още Шаренкова.

Тя се позова на социологически изследвания, според които 80-95% от българите желаят възстановяване, нормализиране на отношенията ни с Русия във всички сфери.

Светлана Шаренкова бе категорична, че Русия не е агресор и се аргументира с това, че външната й политика още от имперски времена до ден днешен е свързана с подкрепа на слабия. „В момента Русия е неотменим фактор за стабилизацията на света в полза на мира”, завърши Шаренкова.
Източник: bsp.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!