СКАНДАЛ В ЕФИР! Заместник на Бъчварова и депутат от БСП се хванаха за гушата заради Наредбата за приемане на бежанци

СКАНДАЛ В ЕФИР! Заместник на Бъчварова и депутат от БСП се хванаха за гушата заради Наредбата за приемане на бежанци
Наредбата за приемане на бежанци от общините в България вече е в сила, след като текстовете й бяха публикувани в Държавен вестник, съобщи Би Ти Ви. Тя бе одобрена от правителството в средата на август, но едва сега стана обществено достояние.

Кметът на Елхово обаче заяви, че прилагането й на практика е практически невъзможно. Според него, нито общините имат бюджет, за да изпълнят изискванията към тях, нито хората са склонни да приемат мигрантите.

Хората в района заявяват, че често срещат бежанци из горите, някои са кротки и добри, но има и такива, които скачат на бой. Затова не искат да приемат мигранти в бившите казарми.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи заяви ,че Наредбата е в изпълнение ан еворпейска директива и не е била тайна за никого. Според него, работна група е била създадена шест месеца преди кабинета да я приеме, а текстовете са стояли три месеца по сайтовете за обществено обсъждане.

„Парите са предвидени от бюджета, те са предимно европейски средства и са предназначени само за хора, получили статут на бежанец”, поясни Ципов. Той съобщи, че заявки от общини за приемане на бежанци няма.

Атанас Зафиров от БСП заяви категорично, че даването на пари и жилища за бежанците от държавата е било старателно скривано от парламента и няма кмет, който да приеме нещо подобно, след като хората навсякъде са твърдо против.

Според Емил Димитров-Ревизоро най-важното е да се създадат сега центрове за мигранти от затворен тип, защото само така въпросът с бежанците може да бъде частично решен.
Източник: pik.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!