Социалистите в Ямболска област- с най-висок изборен резултат за БСП в страната

 Социалистите в Ямболска област- с най-висок изборен резултат за БСП в страната

Кристиан Вигенин: Постигнахме всички цели, които си поставихме на старта

„Със самочувствие на първа политическа сила в област Ямбол, и във всяка една от общините поотделно, се изправяме пред вас, заяви Кристиан Вигенин, водач на листата на „БСП за България“ и бъдещ народен представител на първата пресконференция на БСП след изборите. В нея участваха още Николай Пенев – председател на ОбС на БСП и вторият от листата, който ще бъде народен представител, както и областният председател на социалистите Митко Андонов.

Кристиан Вигенин изтъкна, че БСП в област Ямбол е с най-висок резултат от цялата страна. Изпълнени са изцяло поставените задачи: спечелването на изборите в областта; спечелване с най-висок резултат; запазване и увеличаване на влиянието на БСП спрямо предишни избори, включително и президентските – сега БСП има близо 39 процента от гласовете, на първия тур на президентските избори е получла 35. Запазено и разширено е влиянието във всяка от общините.

Постигната е и целта БСП да има два от четирите мандата в Ямболска област. Тази тенденция утвърждава БСП във втори избори като първа политическа сила в Ямбол и във всяка една от общините. „Това има особено значение за нас в Ямбол и в общините, където БСП е в опозиция на местната власт.

Същата тенденция наблюдаваме в Елхово и Стралджа“, подчерта Вигенин. На тези избори доближихме най-добрия резултат, който сме постигали през последните години  – това бе през 2005 г., когато БСП имаше малко над 40 процента, обобщи той.

Според Вигенин този резултат се дължи на доброто състояние на структурите на БСП в областта; на добре балансираната листа и активната работа на всеки един от кандидатите; на съдържателната и активна кампания, фокусирана върху програмата, приоритетите и политиката. „Принос има и фактът, че за пръв път проведохме много активна кампания в интернет и в социалните мрежи“, коментира водачът на листата.

Кристиан Вигенин не пропусна да отбележи, че внимателно ще бъдат анализирани преференциалните кампании, които бяха проведени, „защото впечатлението ни е, че както и на други места в страната, така и тук, не малко бюлетини за БСП бяха обявени за невалидни заради неправилно поставени преференции в листите.

Естествено, това е неизбеженрезултат от закона такъв, какъвто е. Вероятно не малък процент са загубените гласове заради преференциалните кампании. Разбира се, те пък от своя страна допринесоха за по-високата мобилизация“, коментира водачът на листата и отбеляза, че е въпрос на преценка и анализ кое е надделяло.

Кристиан Вигенин подчерта също, че двамата народни представители от Ямбол ще продължат да работят по проблемите, с които са се ангажирали в хода на предизборната кампания, и макар и в опозиция, ще отстояват политиката на БСП и ще се стремят да реализират поне част от приоритетите в предизборната платформа на коалицията. Вигенин допълни:

„Националният съвет ще анализира в петък резултатите от изборите, но отсега е ясно, че с новата парламентарна група, която представлява 1/3 от народните представители, БСП често ще бъде непреодолим фактор в Народното събрание.“

 

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!