«
»
FacebookGoogle+

С какво Русия отговаря на действията на НАТО край нейните граници

С какво Русия отговаря на действията на НАТО край нейните граници

В ученията „Анаконда 2016“ в Полша от 7 до 17 юни ще вземат участие над 31 000 военнослужещи на Северноатлантическия пакт, при поддръжката на 3000 единици бронирана техника, кораби и авиация.


Целта на ученията и руската заплаха

Министерството на отбраната на република Полша набеляза пред журналистите целта на маневрите достатъчно размито: „да се укрепва взаимодействието на националните и коалиционните командвания и подразделения в рамките на обединена отбранителна операция в условията на поява на комплексни заплахи“.

Според думите на военния наблюдател на вестник „Известия“ Дмитрий Сафонов отработването на съвместни операции е практика на всяка международна организация. Русия провежда аналогични мероприятия в рамките на ОДКС и „Анаконда 2016“ е естествен отговор на поредицата руски маневри.

Но ученията се провеждат само няколко седмици преди срещата на върха на НАТО във Варшава. Както отбелязва Сафонов, маневрите ще станат информационен трамплин за втълпяване на темата за „руската заплаха“ в умовете на европейците, увеличаване военните разходи на Севеверноатлантическия алианс и създаване на нови бази в Източна Европа.

Според думите му ЕС се страхува, че Русия може да реши да си върне бившите съветски републики и ще вкара войски в Източна Европа.

„Сценарият на ученията предполага воденето на локални бойни действия на ограничена територия. Но при никакви обстоятелства локални бойни действия няма да има: всеки, дори и най-малкият конфликт, мигновено ще прерасне в ядрена война. Друг вариант не съществува“, допълва експертът.

Според думите му всички военни маневри в близост до границата предизвикват критика от страна на съседа. Единствената възможност това да се избегне е провеждането на съвместни учения Русия-НАТО, каквито регулярно се провеждаха само до преди няколко години.

Каква е целта на ученията според Русия

Както отбелязва президентът на Академията за геополитически проблеми, генерал-полковник от запаса Леонид Ивашов, ръководството на НАТО и източноевропейските политици избягват да споменават, че цялата нормативно-правна и концептуална база на въоръжените сили на РФ носят отбранителен характер.

„Министерството на отбраната на Полша заявява за безпрецедентно количество военни учения и за наличие на руски войници в близост до границите с Европа, макар че те една година предварително са уведомени за всяко руско мероприятие в западния военен окръг“, отбеляза експертът.

Според думите му политиката на пакта е насочена към укрепване и развиване на образа на „врага в лицето на Русия“ в умовете на хората. „Законите на военното изкуство са идентични за всички: необходимо е числено и качествено превъзходство над войските на противника. Контингентът на НАТО превъзхожда руския три пъти! За каква агресия от наша страна може да става дума?“, отбелязва Ивашов.

Какъв е отговорът на Русия

В началото на 2016 г. Министерството на отбраната на РФ обяви за формирането на три нови дивизии и една танкова армия по западно направление.

В мирно време всяка дивизия ще наброява до 13 000 военнослужещи. Мотострелковите части ще получат най-новите машини БМП-3, БМП-4, а също така самоходни оръдия от типа „Коалиция“.

Танковата армия ще наброява от порядъка на 800 единици бронирана техника. Тя ще разполага с машини от класа на Т-72Б3 и Т-90. Амортизираните единици техника ще бъдат подменени в рамките на програмата за превъоръжаване на армията до 2020 г. В замяна ще постъпят най-новите танкове Т-14 на база на платформата „Армата“.

Както отбелязва генерал-полковник Ивашов, разгръщането на войски вкарва страните в нов стадий на „студената война“.

„В наши дни трябва да се избягва агресивната риторика, насочена един към друг. Европейците не искат война – тя се бленува от транснационалните корпорации, които извличат печалби от военните конфликти. Ние трябва да изграждаме съвместна система за колективна безопасност, а не да се заплашваме един друг с новото си въоръжение“, подчертава експертът.

Източник: bg.rbth.com/

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!