Таско Ерменков: БСП е единствената партия, която е гласувала против раздържавяването на ЕРП

Таско Ерменков: БСП е единствената партия, която е гласувала против раздържавяването на ЕРП

„През 2004 г., когато се приватизират 67% от ЕРП, Бойко Борисов, който е  главен секретар на МВР и отговаря за националната сигурност, не протестира против това. БСП е единствената партия по това време, която гласува против раздържавяването. През 2013 г. повторихме същото нещо.“

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков по време на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите.

Той заяви, че няма атака срещу фирмата, която иска да закупи ЧЕЗ, а срещу сделка с огромни неясноти. „С всеки един отговор, който получаваме, тези неясноти се задълбочават“, добави Ерменков.

Той припомни, че по думите на представителите на „Инерком“ преговорите, които водят, започват преди година и половина. ДАНС идентифицира тяхното участие в преговорите от 5 месеца. „Къде се губи една година?

Някой не си е свършил работата или има нещо нередно?“, попита Еременков. Той зададе въпроса- с какви пари фирмата купувач ще плати съоръженията на стойност 1,2 млрд. лв., които трябва да закупи допълнително от ЧЕЗ. „Кой гарантира пред ЧЕЗ, че ще имате необходимия капитал за сделката?“, продължи с въпросите Таско Ерменков.

Жельо Бойчев: На нас и на българите ни отреждат ролята на глупаци

„Остава чувството, че откакто се разиграва сагата с ЧЕЗ, на нас,  и на българския народ, ни се отрежда ролята на глупаци“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той попита какъв е опитът и кои ще са хората, които ще носят отговорност за управлението на една никак нелека дейност.

„Тази нормативна и правна регулаторна среда може да съсипе един бизнес в този сектор, защото българският парламент в тези години, в рамките на няколко месеца, приема решения. Ние не сме наивници и за да приеме някой да инвестира няколко стотин милиона лева, трябва да е наясно с регулаторната и политическа среда, в която работи“, подчерта народният представител.

Той допълни, че когато държавата е имала 33%, е имало възможност тя да назначи свой представител в ръководството на ЧЕЗ и да осъществява контрол. „Кой е бил този представител и какъв е бил резултатът от неговата дейност?, попита Жельо Бойчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!