«
»
FacebookGoogle+

Таско Ерменков: КЕВР трябва да бъде упълномощен да осъществява контрол

Таско Ерменков: КЕВР трябва да бъде упълномощен да осъществява контрол
„КЕВР трябва да бъде упълномощена да осъществява контрол и да може да дава разрешения за извършване на сделки с предприятия, които биха могли да нарушат сигурността на доставките на енергия, защитата на националната ни сигурност“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че БСП подкрепя текста на патриотите в Зкона за енергетиката.

„Смятаме, че КЕВР ще има повече отговорности и възможност да бъде независим регулатор, който да гарантира сигурност в системата“, допълни Ерменков.


Жельо Бойчев: С промените в Закона за енергетика ще защитим обществения интерес

„С промените в Закона за енергетика, които предлагаме, ще защитим обществения интерес. Държавата до момента се е лишила от инструмент за защита на обществения интерес при такъв тип сделки, като ЧЕЗ“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

По неговите думи КЕВР има регулативни и надзорни правомощия.  „Има власт да издава лицензи на ЕРП-та, да ги променя и отменя. Към момента тя няма нужните правомощия да се произнася относно одобрението и прехвърлянето на дялове по тези дружества“, посочи Бойчев.

Той обясни ситуацията в момента – ЕРП-тата трябва да искат съгласие от регулатора за един трафопост, но за сделката с ЧЕЗ, когато се продава цялото предприятие, регулаторът дори не е уведомен. „КЕВР не е уведомена за тази сделка и счита, че няма право да се намесва.

Говорим за монополен доставчик и услуга, която има огромни социални измерения и пряко влияе върху сигурността на страната“, каза още народният представител.  „КЗК трябва да се произнесе по сделката с ЧЕЗ, но ще бъде от гледна точка на пазарна концентрация.

КФН ще се произнесе за сделката, от гледна точка на това- дали е спазен законът. По същество се оказва, че няма институция, която в момента може да спре тази сделка“, коментира Жельо Бойчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

календар
календар


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!