Таско Ерменков: Министър Петкова изгоря, за да „свети“ Бойко Борисов

Таско Ерменков: Министър Петкова изгоря, за да "свети" Бойко Борисов
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изгоря, за да „свети“ премиерът Бойко Борисов. 

Така илюстрира ситуацията около продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ депутатът от БСП Таско Ерменков.

Той бе гост в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Оставката на министър Теменужка Петкова, която тя подаде миналата седмица, е клапата, която се очакваше, за да се изпусне напрежението, смята Таско Ерменков.

Поредният бушон на Бойко Борисов изгоря, тегли чертата той.
„Проблемите идват от продажбата на електроразпределението на Западна България на ЧЕЗ от правителството на НДСВ, както и от продажбата на остатъчния дял от ЕРП-то, което пък бе извършена от правителството на Борисов“, припомни историята на раздържавяването на дружеството Ерменков.

И обърна внимание, че ден преди подписването на сделката с ЧЕЗ министър Теменужка Петкова е заявила, че няма информация за нея.

На забележката какво са правили от БСП през всичките тези години, в част от които са били в управлението, соцдепутатът подчерта, че от БСП винаги са говорили, че има недостатъчна държавност в енергетиката.

И каза, че „когато една сделка се провежда по толкова тъмен начин, въпросите започват да валят и те са много“.

Според Ерменков проблемите са заложени още при приватизацията на ЧЕЗ по времето на кабинета на НДСВ, когато Борисов бе главен секретар на МВР. Не си спомням тогава да е протестирал, подчерта социалистът.

В хода на разговора бе анонсирано участието на следващия гост в предаването – Гинка Върбакова от Пазарджик, чиято фирма купи ЧЕЗ. Обърнете внимание на офиса, от който ви дава интервюто, има ли компютър, не ви ли прилича на взет набързо под наем, обърна се към водещата Аделина Радева Ерменков.
„Ние се превърнахме в държавата, която засенчи американската мечта“, каза Ерменков, защото „у нас всеки може да си регистрира фирма и да купи електроразпределително дружество“. „Остават още две“, заяви Ерменков.

„Не сме твърдели, че Българската банка за развитие (ББР) финансира сделката за ЧЕЗ. Беше въпрос, на който трябваше да бъде даден отговор“, каза в отговор на въпрос Таско Ерменков.

„Каква частна сделка, като страна е чешката държава?“, попита риторично той. Ерменков каза още, че от ноември 2016 г. ЧЕЗ има кредит от 116 млн. евро от ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие), който е отпуснат на стратегически инвеститор. Заова социалистът попита дали този кредит няма да стане предсрочно изискуем, ако българският бизнес на ЧЕЗ не бъде продаден на стратегически инвеститор. / Епицентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!