«
»
FacebookGoogle+

Таско Ерменков: НДСВ и кабинетът на Борисов продадоха ЧЕЗ и оставиха държавата без контрол

Таско Ерменков: НДСВ и кабинетът на Борисов продадоха ЧЕЗ и оставиха държавата без контрол
Винаги сме говорили за това, че не е достатъчна държавността в сферата на енергетиката

„Когато една сделка се провежда по толкова тъмен начин, когато в последния момент става ясно, че една фирма, която управлява по-малко от 25 промила от мощностите в България, е готова да поеме управлението на електроразпределението, въпросите започват да валят и те са много. Въпросите започнаха още с продажбата на ЧЕЗ по времето на НДСВ, където Борисов беше главен секретар – не съм го чул да протестира тогава“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков в сутрешния блок на Нова телевизия. Той припомни, че остатъчните дялове са продадени по времето на първото правителство на Борисов и държавата остава без всякакъв контрол.


„Скандалът с ЧЕЗ е втори, първият е разследването на прокуратурата на бившият министър от правителството на Бойко Борисов – Трайчо Трайков за продажбата на остатъчните дялове на EVN. Винаги сме говорили за това, че не е достатъчна държавността в сферата на енергетиката“, посочи Ерменков.

Народният представител обясни, че по време блиц-контрола в парламента попитал министър Петкова какво се случва с продажбата на ЧЕЗ. „Тя каза, че няма никаква информация. Вярвате ли, че един ден преди да се утвърди тази сделка, министърът на България, който отговоря за енергетиката, няма информация?

А да не говорим за премиера, който по принцип, като ръководител на МС, е длъжен да провежда политиката в енергетиката и да се интересува кой, как и защо купува. Каква частна сделка – от другата страна стои чешката държава“, коментира още Ерменков. Според него с оставката на Петкова е изгорял поредният бушон на Борисов. „Ако се върнем назад, ще видим колко бушони той изгори, за да запази себе си“, допълни той.

Според него в цялата конфигурация на тази сделка имаме кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие към ЧЕЗ. „Той е от ноември месец 2016 г. в рамките на 116 млн. евро, дадени за инвестиции в мрежата.

Питам дали няма условие, че ако бъде продадена ЧЕЗ на нестратегически инвеститор, какъвто е случаят в момента, този кредит не става веднага изискуем и откъде ще вземем допълнителните пари, за да си го възстановим?“, продължи с въпросите народният представител.

Таско Ерменков подчерта, че в самата Чехия вече има протест от един от участниците в преговорите, който казва, че са били непрозрачни, без да се дава информация на всички. „Ние се превърнахме в държавата, която засенчи американската мечта – всеки, който може да си регистрира фирма с 50 000 лв., може да си купи електроразпределително дружество“, каза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!