Таско Ерменков: Недомислици при разпределението и отчитането на топлинната енергията водят до недоверието на потребителите

Таско Ерменков: Недомислици при разпределението и отчитането на топлинната енергията водят до недоверието на потребителите

„Услугата топлоснабдяване е колективна и не може да бъде доставена по друг начин. Тя е проектирана като такава, но трябва да бъде и солидарна“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков от парламентарната трибуна. „Недомислици, свързани с разпределението и отчитането на топлинната енергията водят до недоверието на потребителите към качеството и количеството на това, което са получили и трябва да плащат.

Много са проблемите, които са свързани с топлофикационните дружества – инвестиции, емисии, които те трябва да заплащат, цена, която трябва да формират, за да поддържат инсталациите си в годност.

Проблем има и с топлинните счетоводители, които имат договори с крайните потребители. Това са проблеми, които съществуват в системата и ние трябва да ги решаваме“, каза още народният представител.

Ерменков добави, че са малко и възможностите за допълнително договаряне между доставчик и потребител, защото параметрите в договорите се формират от независим регулатор. „През 2013 и 2014 г. комисията по енергетика проведе много заседания, посветени на тези проблеми с широко участие на потребители и топлофикационни дружества. За съжаление тогава не ни стигна времето за промени в законодателството“, припомни Таско Ерменков.

Той предложи да бъде създадена работна група, с участието на всички заинтересовани страни, за постигане на консенсус, който ще позволи топлоснабдяването да се развива в интерес на всички по веригата- от снабдителите до крайните потребители.

Любомир Бонев: Инвестициите в топлопреносната мрежа в България, ако въобще има такива, са минимални

„В началото на проверката на Министерство на енергетиката в „Топлофикация Перник“, заместник-министър Красимир Първанов обяви, че сметките на абонатите ще бъдат коригирани и  периодът, в който топлоподаването е било прекъснато, няма да бъде фактуриран.

Въпреки че студуваха и въпреки обещанието на зам.-министъра, сметките на жителите на града бяха коригирани само с  2 лева“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Любомир Бонев. Той добави, че  за два месеца, от 1 януари до 27 февруари,  в „Топлофикация – Перник“ е имало 17 аварии. „В два от най-студените месеци на годината, перничани са стояли на студено почти през цялото време, учениците излязоха в принудителна ваканция заради студа в класните стаи.

Една от големите аварии остави над 30 000 души без отопление за две седмици, а останалите са отстранявани за период от 48 часа. Сами можете да сметнете- колко дни са това. Защитата на потребителите, обаче, е ограничена и няма кой да удовлетвори техните искания.

Инвестициите в топлопреносната мрежа в България, ако въобще има такива, са минимални, а ремонтите се правят на парче.“- коментира Бонев. Той изтъкна, че хората ще продължават да студуват, ако министерството не вземе мерки и не принуди собствениците на дружествата да инвестира в мрежата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!