«
»
FacebookGoogle+

Тодор Живков надживя паметника си

Тодор Живков надживя паметника си
Правец ще отбелязва днес с тържествени церемонии рождената дата на Тодор Живков, останал в историята като държавен глава от тоталитарния режим, управлявал  България цели 35 години. 

През 1954 година  бай Тошо, както го нарича народът, застава начело на БКП, а от 1962-ра  дирижира страната под командата на СССР до 17 ноември 1989 г., когато е свален от поста председател на Държавния съвет.

Масовите празненства в Правец постепенно отиват в миналото. След голямата еуфория на рождения ден на Тато на 7 септември 2001 г., когато пред родната му къща в Правец беше открит негов паметник в присъствието на Георги Първанов, честванията стават все по-скромни.


Това е обяснимо – повечето от членовете на БСП се срамуват от аналога със столетницата, а старите комунисти оредяват по естествен път.

Възходът на Тодор Живков започва през 1930 година, когато е приет  в  Български комунистически младежки съюз (БКМС), а  две години по-късно – и  в  Българската работническа партия /БРП/.

По време на Втората световна война бившият  трудовак и букволеяр  в столичната печатница  Живков е назначен за пълномощник на ОК на БРП  за партизанския отряд „Чавдар“.

Веднага след Девети септември 1944 г. става  главен инспектор в дирекция „Униформена милиция“ с чин подполковник и от този пост поема  нагоре към ЦК на БКП.

Година по-късно вече е  народен представител.

След стремглавото изкачване в йерархията на партийната номенклатура, на 4 март 1954 г., е избран  за първи секретар на Централния комитет,  при което с благословията на  КПСС  /Комунистическата партия на Съветския съюз/ поема здраво и задълго  юздите на управлението  в тоталитарна България.

На 19 ноември 1962 година Тодор Живков  достига следващото стъпало – председател на Министерския съвет. Остава  на тази висока длъжност до 9 юли 1971 година, когато е наследен от Станко Тодоров.

Самият той заема  създадения с новата конституция пост председател на Държавния съвет.  Близостта  с комунистическата партия на СССР е толкова тясна, че през 1963 г. по негово предложение пленумът на ЦК на  БКП  единодушно решава България да стане 16-ата република на Съветския съюз.

Офертата обаче е отхвърлена от СССР и благодарение на това България запазва своята относителна самостоятелност.   Промените, настъпили  при „братушките”, предопределят падението на Тодор Живков.

Първо свалят паметника му в Правец – тихомълком. Паметникът е дело на скулптора проф. Секул Крумов.

Направен е през 1970-те години, когато култът към Живков се развива и поощрява с бързи темпове. След това бащата на „перестройката”  Михаил Горбачов  отправя  към него остри критики.

В БКП настъпва разкол и се създава ново крило, оглавено от Петър Младенов и Андрей Луканов.

Фракционерите надделяват под натиска на съветското правителство и на 10  ноември 1989 г. пленумът  на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков. Няколко дни по-късно той се разделя и със стола на държавния главния.

За Тодор Живков настъпват черни дни. На 18 януари 1990 г. той е арестуван и обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение „задържане под стража“ е заменена с домашен арест. Главна прокуратура започва срещу него 5 дела.

След смъртта му  на 5 август 1998 г. всички обвинения срещу него отпадат. Източник: Марица

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!