Фандъкова и ГЕРБ са отговорни за провала в предучилищното образование

Фандъкова и ГЕРБ са отговорни за провала в предучилищното образование


Фандъкова и ГЕРБ са отговорни за провала в предучилищното образование и нарушенията и злоупотребите при поредния скандал доказват това. Хиляди искащи обучение деца са все още на улицата. ДКСМП иска наказания и оставки

Д Е К Л А Р А Ц И Я
на Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП)

Фандъкова и ГЕРБ управляват повече от 10 (десет) години столичното предучилищно образование. В разрез с предизборните си обещания и платформи десетки хиляди деца станаха ученици без да им бъде осигурено исканото място в общинска детска ясла и градина. Други родители са принудени да търсят връзки, да правят дарения и подаръци (вероятно и подкупи), да изкарват детето си болно или със специални образователни потребности за да могат да работят и да осигурят нужните за оцеляване на семейството си средства. И в момента – при демографска катастрофа – отново за над 6 000 деца няма места в общинските детски ясли, а в редица райони все още има чакащи деца и за общинска детска градина. Проблемът с недостига на места започна с идването на власт на Фандъкова, Борисов и ГЕРБ и до днес, повече от десет години след това все още не е решен. Когато Фандъкова беше назначена за зам.-кмет на СО корупцията за приемане на дете в общинска детска ясла или градина се измерваше със 100-200 лв., десет години по-късно вече и 3 000 лв. са недостатъчни за да бъде настанено дете.
Управляващите не се справиха с решаването и на този важен за младите хора социален и образователен проблем, допълнително усложняващ демографската криза.

И в момента в столицата има:
– райони с чакащи за място деца, в които райони има терени, отредени за детски градини и СО не ги строи години наред.
– райони с етернитови детски градини (или с други проблеми), които са амортизирани, рискови, подлежат на събаряне и изграждане на нови на тяхно място – което въпреки че е деклариран приоритет и се изразходваха над 150 млн. лв. – ДЕСЕТ години не стигна времето на СО да ги изгради. Поради предстоящото събаряне, в етернитовите градини нищо не се ремонтира – има балатуми, мозайка, пробиви в мазилката, падащи парчета от тераси и т.н., създаващи опасност за живота и здравето на деца, учители и родители.
– продължава ползването на сгради на детски градини от външни структури – районна администрация в район Изгрев, социални грижи в Младост, частни наематели в няколко други райони. Договори на частни училища и организации бяха продължавани въпреки мораториума за забрана на отдаването им.
Освен неодобства за децата и родителите, големият брой недостигащи места генерира напрежение, предпоставка е за злоупотреби и корупция. Последния скандал потвърждава това.
Във връзка с поредния скандал и изнесените данни за злоупотреби, нарушения и корупция с участие на директори на детски градини, ръководители и чиновници от Столична община, ДКСМП настоява:
– незабавно свикване на Постоянната комисия по образование на СОС с участието на уволнената директорка на ДГ Иванова, родители и други свързани с проблема лица и институции.

– започване на проверка на изнесените факти за дейността на тази и на други детски градини, както и за дейността на зам.-кмета Чобанов, Мария Минчева, Ирен Николова и други. В проверката настояваме да участват общински съветници, представители на родителите и на техните организации, журналисти.
– споменатите в скандала лица (Чобанов, Минчева, Николова, Иванова) да бъдат временно отстранени от длъжност за да бъде гарантирано, че няма да пречат на изясняване на обективната истина за съществуващата корупция при приемането на деца в общинските детски ясли и градини.
– в случай, че се потвърдят данните за злоупотреби – всички виновни лица да бъдат отстранени, а за нарушенията да бъдат сигнализирани компетентните органи.
При вече констатираните нарушения смятаме, че зам.-кметът на СО по образование Тодор Чобанов трябва да бъде освободен поради провала на политиката в предучилищното образование и констатираните факти за злоупотреби и нарушения!

22.12.2017 г. Дискусионен клуб за социална местна политика

За повече информация: Николай Белалов 0889 207710, Борис Цветков 0888 408256Фандъкова и ГЕРБ са отговорни за провала в предучилищното образование и нарушенията и злоупотребите при поредния скандал доказват това.

Ние от bulpress.info публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!