Филип Попов: Брегово е пред екологична катастрофа

Филип Попов: Брегово е пред екологична катастрофа
„Проблемът с дигата на река Тимок до Брегово съществува от много години.

Тя е държавна събственост и до този момент не са взети мерки за нейното обезопасяване”, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Филип Попов, който е на кризисното мястото.

„В момента има два основни проблема. Първият е, че дигата е подгизнала и застрашава от наводнение гражданите на Брегово. Кметът на града Милчо Лалов със собствени средства и усилията на общината, е осигурил техника, за да се пробие дигата, за да се оттече водата към р. Тимок.

– Така ще спадне водното налягане. Има формиран и доброволчески отряд, който е в готовност за пълнене на чували с пясък, за да се предпази населеното място от покачващите се води.

Основният – дълготраен проблем обаче е, че тези води, вероятно не са следствие само на снеготопенето, а и от изпускане на води от Сърбия”, добави той. По думите му, ако водите са минали през пречиствателната станция на „Мини бор” в Сърбия, то те ще са наситени с тежки метали.

„В момента помпените станции, които снабдяват Брегво с питейна вода, са залети. Това създава риск от екологична катастрофа в Брегово, ако същите проникнат във водата”, категоричен е Попов.

Кметът е обявил бедствено положение и събира всички държавни институции. Освен това е поискал още рано тази сутрин да се вземат проби от водата. Към настоящия момент обаче не се знае, дали това е направено.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!