«
»
FacebookGoogle+

Филип Попов по повод иска на БСП до КС: В Закона за бюджета на НЗОК се правят основни промени в закони, които нямат общо с бюджета на НЗОК

Филип Попов по повод иска на БСП до КС: В Закона за бюджета на НЗОК се правят основни промени в закони, които нямат общо с бюджета на НЗОК
Искаме да спрем издевателството над законодателния процес в това Народно събрание

„Със закона за бюджета на НЗОК се променят 17 закона, които са структуроопределящи“, това заяви народният представител Филип Попов по повод иска на ПГ на „БСП за България“ до Конституционния съд по отношение на бюджета на НЗОК.

Той поясни, че практиката на КС показва, че това е противоконституционно. „Изредили сме в иска няколко решения на КС, в които ясно е записано, че не могат да се правят промени в преходни и заключителни разпоредби на такъв Закон за бюджета, какъвто е този на НЗОК, и през тях да се променят други закони, които нямат нищо общо“, коментира Попов.


Той обясни, че в случая такъв закон е Изборният кодекс. „Искаме да спрем издевателството над законодателния процес, което се случва постоянно в това Народно събрание“, категоричен бе социалистът. По думите му с настоящия Закон за бюджета на НЗОК се правят основни промени в основни закони, които нямат общо с бюджета на НЗОК. „Това е недопустимо в една правова държава“, заключи народният представител.

„Прави ни впечатление, че много от предложенията уреждат форми на организация на дейността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо със Националната здравноосигурителна каса“, това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

Той допълни, че има и други предложения, които повдигат много въпроси. „Едно от тях е закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и най-вече на неговия обществен съвет, който представляваше взаимодействие между общественото начало и администрацията и даваше възможност за контрол на лечението на децата“, каза проф. Михайлов.

Той посочи, че е нелогично  създаването на т.н. „мегаагенция за медицински надзор“, която съдържа дейности, които са абсолютно противоречиви – одита, трансплантационните проблеми, регистрацията на лечебните заведение. По думите му тази агенция тепърва трябва да се структурира и тя ще създаде много допълнителни проблеми на здравеопазването.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!