«
»
FacebookGoogle+

Филип Попов: Предложението на ГЕРБ за предсрочно освобождаване на Жаблянов противоречи на правилника на НС

Филип Попов: Предложението на ГЕРБ за предсрочно освобождаване на Жаблянов противоречи на правилника на НС
Мотивите на ГЕРБ противоречат и на Конституцията

„Предложението на ГЕРБ  за предсрочното освобождаването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС е в остро противоречие с  правилника на НС, който има силата на закон“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов от парламентарната трибуна.

Според него в мотивите няма нито едно от основанията, описани в чл. 5, ал. 1 от правилника на парламента, а именно: обективна невъзможност за изпълнение на задълженията и тук са дадени и алтернативи – или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията, в рамките на тяхната компетентност.


„За да е налице системност, са необходими поне три случая на превишаване на правата на зам.-председателя на НС, а такива липсват“, каза още той.

Попов подчерта, че правата на зам.-председателя на НС са изчерпателно описани в чл. 8, ал. 2 от правилника на парламента, а те са: зам.-председателите на НС подпомагат председателя и осъществяват възложените от него дейности.

„Правата и задълженията на зам.-председателите не могат да надхвърлят тези на председателя на НС, а те са изброени изчерпателно в чл. 8 и никъде не е описано като задължение, на който и да е народен представител, било то и зам.-председател, да няма право на различно мнение и възгледи от на тези на председателя на НС и на управляващата коалиция“, категоричен е Попов.

Според него мотивите на ГЕРБ противоречат и на Конституцията, където в чл. 11, ал. 1 и 2 ясно и категорично е записано – политическият живот в Република България се основава върху принципите на политическия плурализъм.

„Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява и утвърждава за държавна. А именно това правят управляващите в мотивите си“, каза още Попов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!