«
»
FacebookGoogle+

Ципрас и Путин обсъждат „Южен поток“ в Атина

Ципрас и Путин обсъждат "Южен поток" в Атина

Руският президент Владимир Путин пристига днес на двудневна визита в Гърция – първото му посещение в страна от ЕС от ноември 2015 г., информира РБК. ”На това посещение се възлагат много надежди. И двете страни разчитат, че с помощта на преговори и контакти ще се насърчи комуникацията във всички направления”, заяви на брифинг с журналисти съветникът на Путин Юрий Ушаков.


Той допълни, че Гърция не подкрепя санкциите срещу Москва, но трябва да следва официалната политика на ЕС. По думите му Атина постоянно повдига въпроса за вдигане на ембаргото за внос на селскостопанска продукция в Русия, но засега не се предвиждат специални изключения. Атина подкрепя и възраждането в една или друга степен на проекта „Южен поток“, добави Ушаков.

В разговорите си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас Путин ще обсъди двустранното търговско и икономическо сътрудничество. През 2015 г. обемът на търговията се е свил с 34% до 2.75 млрд. долара, като тенденцията продължава и тази година.

В статия за „Катимерини“ в навечерието на визитата си Путин заяви, че въпросът за южни енергийни коридори към страните от ЕС остава в дневния ред, въпреки че Москва се е оказала принудена да спре проекта „Южен поток“. Той припомни, че през февруари в Рим шефовете на „Газпром“, на италианската „Едисон“ и на гръцката ДЕПА подписахa меморандум за разбирателство за пренос на руски природен газ по дъното на Черно море и през трети страни до Гърция и Италия.

След анулирането на „Южен поток“ и изоставянето на „Турски поток“ и проблемния украински газов маршрут, Русия търси нов път за пренос на газ до Южна Европа, като се стреми да пресече конкуренцията, която се очаква да се появи след реализацията на Трансадриатическия газопровод ТАР, по който ще се пренася азерски газ до големия европейски пазар, коментират гръцките медии.

В рамките на визитата си Путин ще посети и полуостров Атон в събота, където заедно с руския патриарх Кирил ще вземе участие в мероприятия за отбелязването на 1000 години от руското монашество на Света гора.
Източник: epicenter.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!