«
»
FacebookGoogle+

Янков: Правата на гражданите са въпрос с първостепенно значение

Янков: Правата на гражданите са въпрос с първостепенно значение
В България трябва да има правозащитна институция, която да работи в съответствие с най-високите стандарти на ООН за защита правата на човека и тази инициатива заслужава подкрепа.

Това ще допринесе за издигане авторитета на държавата ни и ще даде гаранции на българските граждани, че за техните права работи институция с най-висок статут.“

Това заяви депутатът от БСП Красимир Янков от парламентарната трибуна, по време на обсъждането на Закона за изменение и допълнение на закона за омубдсмана.


– Още през 1993 г. Общото събрание на ООН приема с резолюция т.нар. „Парижки принцип“ или Принципи за статута на националните институции и правозащитни организации. Според тези стандарти институцията на омбудсмана в България е акредитирана със статут „Б“ , като „А“ е най-висок, а „С“ най-нисък според тези стандарти.

– Според предложените изменения и допълнения разглеждани днес в пленарна зала, ще се даде възможност на законодателството да се доближи до най-високите стандарти според Парижките принципи и закона да отговори по-адекватно на изискванията, статута и правомощията на национален орган отговарящ за защитата на правата на българските граждани, какъвто е омбудсманът.

– Според Красимир Янков промените в закона, ще осигурят повече прозрачност в работата на омбудсмана и неговия екип и ще гарантират, предвидените правомощия по Конституция на този орган.

– Янков припомни в изказването си, че битката на омбудсмана срещу монополите е добре известна.

Според депутата от БСП „Кампаниите за защита на потребителските, социални и трудови права на гражданите са знакови за работата на обществения защитник“.

Според него обаче в сега действащия закон не e отразено изцяло конституционната разпоредба за защита на всички права и свободи на гражданите на страната.

– Янков обоснова своята подкрепа запредложените промени в Закона за омбудсмана, като ги нарече „навременни и с важно значение и в национален и в международен аспект за работата на обществения защитник“. / cross.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!