Александър Симов: Кое е отечеството? Това, което избива своя народ, държи го в мизерия…

Александър Симов: Кое е отечеството? Това, което избива своя народ, държи го в мизерия...

Александър Симов:
А, за първи път научих за Септемврийското въстание от творбата на Гео и заради това и досега не мога, а и не искам, да разсъждавам за това събитие в политически термини. Има история и история.
Александър Симов, Фейсбук

И до днес си спомням ярко и вдъхновено как когато прочетох:

„Мъглиж беше пръв Стара и Нова Загора“

се изпълних с неочаквана гордост, че съм роден в Стара Загора, град така могъщ, силен и исторически, че е споменат в най-гениалната поема на която съм попадал и до ден днешен. Да, за първи път научих за Септемврийското въстание от творбата на Гео и заради това и досега не мога, а и не искам, да разсъждавам за това събитие в политически термини. Има история и история.

Едната моментално попада в учебниците, но другата резонира, променя съзнания, обогатява поезията, остава в ежедневието.
Септемврийското въстание е точно такава история.

В годините след това стотици микроорганизми се опитваха с ярост и отчаяние да дадат различно разбиране за всичко, което е станало. Колко глупости съм изчел за събитията от 23-та година!

Колко изчадия и до днес се опитват да представят психопатът Цанков като някакъв политически титан, символ на благочестието и мъдростта. Това е голямата подлост на времето. Онези, които до утре могат да хълцат за жертвите на Народния съд са готови с радост да галят потъналите в кръв ръце на онзи, който хората кръстиха Кръволока, политическият вампир заредил с взрив цяло десетилетие от българската история.

През годините сигурно съм изчел стотици пъти „Септември“, защото това е моят морален ориентир за историята и за ужаса на времето. Въстанието там е описано като митологично събитие, то разтърсва основите на самото мироздание и стига до ключовия въпрос: „Що е отечество?“. Гео Милев е създател на най-разтърсващата рима в българската поезия – „отечество – картечници“.

Това ли е отечеството? Този въпрос оцелява през годините, продължава да звучи тревожно и винаги ще издирва своя отговор. И смятам, че всички жертви за които си спомняме днес стават „кървав на боговете курбан“ именно, защото търсят отговора. Подлостта на ежедневната политика и реваншизъм няма как да замъгли техните животи, няма как да унищожи тяхната надежда.

И заради това днес няма да си правя труда да търся алиби и оправдание на онези, които с оръжие в ръка тръгнаха да се борят за различна България.

Вместо това от прахта на времето ще изровим името на Петко Енев, ръководител на Въстанието в Нова Загора. През 1925 година го осъждат на смърт за неговите действия, но по време на процеса той изрича една велика фраза, която трябва да бъде запомнена: „Защо Александър Цанков да може да прави преврат, а Петко Енев да не може?“. Ето това кротко величие е искал да предаде на бъдещето Гео Милев и е успял.
Септември ще бъде май. Продължавам да смятам, че е възможно…

Източник: epicenter.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!