Александър Симов: Тежката медийна среда в България е пряко следствие от действията на управляващите и на водената от Борисов политика

Александър Симов: Тежката медийна среда в България е пряко следствие от действията на управляващите и на водената от Борисов политика
„Тежката медийна среда в България е пряко следствие от действията на управляващите и на водената от Борисов политика“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и журналист Александър Симов пред медии в парламента.

Той подчерта, че  представителите на левицата в Комисията по култура и медии са обезпокоени от медийната ситуация в България и от продължаващото натрупване на доказателства, че в България цензура съществува.

Според него пример за  това е  и последният скандал – спряното предаване на Милен Цветков, само защото той си е позволил да се занимава с вътрешния свят и душевните терзания на премиера, покрай новината- фалшива или не, че Борисов си е купил остров. Симов обясни, че е прочел обясненията на медията, в която се излъчва предаването, че не били спазени етични и морални журналистически стандарти. „У мен се заражда едно голямо питане- как пък тези стандарти важат, само когато темите са за Бойко Борисов.

Как така, веднъж не бяха приложени към някой друг сегмент от политическите предавания?“, попита социалистът. Той припомни, че само преди няколко седмици, в НС, по инициатива на БСП, е проведен дебат за свободата на словото у нас и за поредното тъжно доказателство докъде е паднала България – 111 място в класацията на Репортери без граница. „Тогава тезата на мнозинството бе, че класацията е фалшива и България трябва да е много по-нагоре, тъй като у нас няма убити журналисти. У нас убити журналисти, слава богу, няма, но вече виждаме, че има убити теми, предавания“- констатира той.

Александър Симов заяви, че тезата, че свободата на словото е отговорност на самите журналисти е перфидно доказателство, че основната цензура у нас има политически основания и идва от лидера на ГЕРБ.

Елена Йончева: Не знам дали Борисов си е взел остров, но си е взел цяла България

„Не знам дали Борисов си е взел остров, но си е взел цяла България“, заяви говорителят на ПГ на левицата Елена Йончева. Тя смята, че въпросът – дали си е взел остров или архипелаг, мислейки за своето бъдеще, това трябва да разследват специализираните служби.  Но големият проблем в България е-  къде изчезват милиардите? Ѝончева припомни, че според доклад на Държавния департамент на САЩ за България, за 2 поредни години, се говори не само за повсеместна корупция, а за корупция по високите етажи на властта и прилагане на сложна схема за присвояване на пари.

„Вчера дадохме конкретни примери както от доклада на ДАНС, така и от констатациите на главния прокурор, че само от пробитата система на Агенция „Митници“ изчезват действително милиарди“, обясни Елена Йончева.  Тя допълни, че в тази система служителите от агенцията са можели да заличават стоки, които минават през България.

Депутатът  подчерта, че само от скритите акцизи на горива, България е загубила и някой е присвоил 1 млрд. евро. „Въпросът не е дали Борисов си е купил или не остров, а къде отиват милиардите, защото с тях могат да се купят много острови. Нека отговори на този въпрос!“- призова Елена Йончева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!